Snijders&Rockoxhuis geopend

Frans Snijders, Jacht op een everzwijn - Copyright KBC Antwerpen Snijders&Rockoxhuis

Het Rockoxhuis kent u ongetwijfeld. Maar sinds zaterdag heet dat museum het Snijders&Rockoxhuis. Het werd uitgebreid met het belendende pand en voorzien van een nieuwe, passende naam.

De leefwereld van de 17e eeuw oproepen met kunstwerken, dat is het opzet van het museum. Daartoe kan het putten uit de eigen collectie, maar ook een beroep doen op een groot aantal langdurige bruiklenen uit de depots van binnen- en buitenlandse musea en privéverzamelaars.

Het museum onderschrijft hiermee een van de inzichten van Orhan Pamuk, de Turkse Nobelprijswinnaar voor Literatuur. Diens roman én fysieke 'Museum van de Onschuld' brengen een (tragisch) liefdesverhaal, aan de hand van honderden voorwerpen die iets vertellen over de eigenaars, hun leven, denken, gevoelens enz.

Nicolaas Rockox en Frans Snijders waren spilfiguren in het Antwerpen van hun tijd. Beiden speelden ze een vooraanstaande rol in het culturele en sociale leven van hun stad; Rockox als burgemeester, Snijders als hoog aangeschreven schilder van dieren en stillevens. Twintig jaar lang waren ze ook buren in de Keizerstraat.

Gevel Snijders&Rockoxhuis

Vandaag kan u in het museum “over de schouders van Nicolaas en Frans” meekijken. Naar hun leefomgeving, naar hoe ze schoonheid bevorderden, verzamelden en etaleerden, naar vermaak en vertier, naar markten en gedekte tafels, naar natuur en tuinen, naar de humanist en de modale burger in de woelige tijd waarin ze leefden.

Kunst, eetcultuur en muziek

Dat Rockox een hart voor kunstwerken had, bewijst zijn kunstverzameling. De  boedelbeschrijving van zijn sterfhuis licht een tipje van de sluier en vermeldt 82 schilderijen die hij bij leven had verzameld. Die boedelinventaris was een leidraad om het huis te ontsluiten. U ontdekt er zijn ontvangstkamer, waar Rockox zichzelf voorstelt als buitenburgemeester en zijn netwerk ontvouwt. Zijn kunstkamer is een presentatie van Antwerpens beste talenten. In zijn studiolo verneemt u meer over Rockox’ interesse voor de natuur. Komen daarna aan bod: vermaak en vertier in de 17e eeuw, Jan Modaal versus de rijke patriciër. En in de keuken is er ruimte voor de culinaire genoegens in Rockox’ tijd. Op de eerste verdieping is de muziekkamer en kan u kennismaken met de muzikale familie Duarte.

Schilder met faam

Snijders werd vaak gevraagd door andere kunstenaars om stillevens en dieren in hun werken te integreren. Zij faam reikte verder dan Antwerpen, zo werkte hij onder meer in de Noordelijke Nederlanden en in Spanje. Ook aartshertogen Albrecht en Isabella bezaten werk van Snijders. Over de woning van Frans Snijders zijn er minder bronnen. Zo geeft de aankoopakte slechts een vage beschrijving. “Wel weten we dat de ruimtes in het huis het atelier van een meester waardig zijn, ideaal om de schilder aan u voor te stellen en zijn kunnen ten volle te etaleren,” aldus het persbericht.

Ook al zijn Rockox en Snijders al meer dan 400 jaar overleden, hun huizen blijven getuige van een boeiend stukje Antwerpse geschiedenis. U leest er alles over op de website van het museum.

Voor de opening ging VRTNWS langs en maakte een reportage. Radiozender Klara zond afgelopen vrijdag Happy Hour uit, naar aanleiding van de opening vanuit het Snijders&Rockoxhuis. Die uitzending kunt u herbeluisteren.

Afbeelding: Frans Snijders, Jacht op een everzwijn. KBC Antwerpen Snijders&Rockoxhuis

Roel Daenen