Oproep Europese Week van de Begraafplaatsen

foto Week van de Begraafplaatsen 2010

In 2011 wordt de Europese Week van de Begraafplaatsen voor de negende keer georganiseerd, tussen zaterdag 28 mei en zondag 5 juni. Deze week werd gelanceerd door ASCE, de 'Association of Significant Cemeteries in Europe'. Momenteel zijn er zo’n 130 Europese begraafplaatsen uit meer dan twintig Europese landen bij deze organisatie aangesloten. Ook uw gemeente (of vereniging) kan zich aansluiten bij dit evenement en uitpakken met dit boeiende erfgoed! 

In 2011 wil deze sensibiliseringsactie in ons land een grotere impact hebben. Om zoveel mogelijk Vlaamse steden en gemeenten warm te maken voor de Week van de Begraafplaatsen, sloegen twee funeraire verenigingen, Epitaaf vzw en vzw Grafzerkje, de handen in mekaar.

Voor de komende editie kunnen de organisatoren een beroep doen op de expertise van gelijkaardige evenementen, zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag en Heemkunde Vlaanderen. Vorig jaar namen een vijftiental steden en gemeenten deel aan dit evenement. Voor 2011 had men graag nog meer steden en gemeenten bij dit initiatief betrokken.

Indien uw stad of gemeente geïnteresseerd is om tijdens voornoemde Week 'iets' te organiseren op funerair gebied kan u dit aan de organisatoren melden. Het kan gaan om uiteenlopende initiatieven, zoals een rondleiding op een begraafplaats of op een kerkhof, een tentoonstelling over een funerair gegeven, een voordracht, een performance of een toneelvoorstelling …

Bij voldoende interesse plant men een ontmoetingsdag waarop het initiatief toegelicht zal worden. Die zou dan plaatshebben omstreeks februari 2011. Als u interesse heeft, reageert u best voor 30 januari 2011. Graag geven wij reeds vooraf bijkomende informatie.

Bijkomende informatie krijgt u bij:

Meer info krijgt u eveneens op de website van de 'Association of Significant Cemeteries in Europe'.

Roel Daenen