Leestip | Getekend Damiaan

Damiaan

Op 25 mei 2017 ging het vernieuwde Damiaanmuseum in Tremelo opnieuw open. Het museum “wil informeren, inspireren, sensibiliseren en engageren.” In deze optiek is het dus niet verrassend dat er een stripverhaal verschijnt over het leven van de Grootste Belg.

Want dat is hij. Pater Damiaan en zijn levensverhaal hebben na zijn dood in 1889 in zowel binnen- als buitenland zoveel weerklank gekregen dat hij, aldus het museum, in de loop der jaren is uitgegroeid tot een “nationaal icoon, getuige zijn verkiezing tot de grootste Belg.” Het museum wil dan ook de bezoeker uitnodigen om zich te bezinnen over de actualiteit en de maatschappelijke betekenis van de figuur van Damiaan en zijn nalatenschap. Het zet dan ook hoog in op toegankelijkheid, meertaligheid en ervaringsgerichtheid.

Eerder berichtten we al in faro over het aan Damiaan gerelateerde erfgoed. Damiaans solidariteit – over grenzen van nationaliteit, huidskleur, geloof en levensbeschouwing heen – dient nog steeds als inspiratie. Maar hoe leidde het pad van Jozef De Veuster, een jonge priester uit Tremelo, naar Molokaï, waar hij als mensenrechtenactivist avant la lettre opkwam voor zieken die uit de maatschappij waren verbannen?

Damiaan

In Getekend Damiaan brengen Bart Maessen en Ruben Boon het onwaarschijnlijke verhaal van Damiaans tocht, van Tremelo via Leuven en Parijs naar de Hawaï-eilanden. Jan Bosschaert maakte de vertaalslag van hun verhaal naar een beeldverhaal. “Deze Damiaanstrip is een onmisbare inspiratiebron voor jong en oud,” aldus het persbericht. Inhoudelijk krijgt de lezer het levensverhaal van de jonge Jozef De Veuster tot en met de melaatse Pater Damiaan. Een prima, zij het wat serieuze-educatieve introductie tot de figuur van Damiaan.

Grafisch is het erg degelijk maar eerder klassiek werk. Dat komt allicht door de combinatie van het onderwerp, het opzet van de uitgave en de uitgeverij. Van Halewyck is niet bepaald een stripuitgeverij. Maar dat is detailkritiek.

Jan Bosschaert is, naast stripmaker, ook schilder en illustrator. Hij is bekend om zijn posters voor Saint Amour, zijn covers voor Marc De Bel en zijn sensuele schilderijen, maar ook om strips zoals Sam, Jaguar en De Geverniste Vernepelingskes. U leest naar aanleiding van zijn 60e verjaardag een groot overzichtsinterview in het tweede nummer van Stripgids. Dat verschijnt eind deze maand.

Het is overigens niet de eerste keer dat er een strip over Damiaans leven en werk verschijnt. In 1983 al bracht Dargaud De man van Molokai uit.

Jan Bosschaert, Ruben Boon en Bart Maessen, Getekend Damiaan. Van Halewyck, 6 euro.

Roel Daenen