Europese erfgoedprijs voor 'Ief Postino'

Postino in Waterschei (c) PCCE

Twee jaar geleden kon u zeventien weken lang, twee keer per week, op Iedereen Beroemd (één) het wedervaren volgen van Ief Postino. Het programma won vandaag de prestigieuze Europese Unie Prijs voor Cultureel Erfgoed - Europa Nostra Award.

'Ief Postino: België en Italië verbonden door brieven' is een bewustmakingsproject over de geschiedenis van migratie in Europa, en specifiek de migratie uit Italië naar Belgisch Limburg. Postbode Ief Postino (alter ego van theatermaker Ief Gilis van De Wenkbrauwerij) verzamelde in Belgisch Limburg brieven en leverde die persoonlijk en per Piaggio Ape (gemotoriseerde driewieler) af bij verwanten (familieleden, vrienden, kennissen) in Italië. Het programma was een coproductie van De Wenkbrauwerij, één (VRT) en het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE).

De verhalen, herinneringen en ontmoetingen die hieruit voortvloeiden, werden vertaald naar een rubriek in het televisieprogramma Iedereen Beroemd op één (VRT), een reeks in Het Belang van Limburg, een Facebookpagina, een overzichtsfilmpje, een interactieve theatervoorstelling en een boek. Een overzicht van het project vindt u op www.iefpostino.be.

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Top van het Europees cultureel erfgoed (in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed) met als thema ‘Gedeeld erfgoed – gedeelde waarden’, midden juni in Berlijn.

FARO heeft ook een (bescheiden) steentje bijgedragen tot dit succes. Hoe? Dat verneemt u in een eerdere blogpost over Ief Postino op deze website.

Roel Daenen