Erfgoed en emoties: 25 jaar na de Bijlmervliegramp

hoe worden particuliere ‘dingen die doen denken aan de Bijlmerramp’ als erfgoed gedeeld?

Op 4 oktober 1992 stortte een vrachtvliegtuig neer in de Bijlmerwijk in Amsterdam. De ramp liet diepe sporen na. Een erfgoedproject helpt bij de verwerking en het bespreekbaar maken van de vele emoties die de gebeurtenis heeft veroorzaakt.

De ramp had een enorme impact op het leven van mensen die dierbaren verloren of zelf gewond raakten. Veel direct getroffenen en betrokkenen hebben hun emoties over de Bijlmerramp ‘in een doosje gestopt’. Figuurlijk. Maar ook bijna letterlijk opgeslagen, in spullen die ze al die tijd hebben bewaard. Allerlei voorwerpen die de Bijlmerramp in herinnering brengen.

Erfgoed

Het uitgangspunt van het veelzijdige ‘Herdenken op Gevoel: 25 jaar Bijlmervliegramp (met een tentoonstelling, debat, enz.) zijn een aantal vragen. Zoals:

  • Kunnen persoonlijke herinneringen als erfgoed worden omarmd door wie er niet bij was?
  • Hoe raken nieuwe generaties betrokken?
  • Of meer mensen in het hele land?

Want hoewel de Bijlmerramp groot nieuws was, zijn er mensen blijven zitten met het gevoel dat hij ‘te klein’ gehouden is, aldus Imagine IC, de organisator. Die gaat in de stad op zoek naar verhalen over het dagelijks leven van jongeren.

Op 1 oktober organiseert Imagine IC een 'publiek gesprek', waarop het publiek wordt uitgenodigd om te vertellen hoe het betrokken was (of is). Mensen uit de buurt gaan die dag in gesprek met onder anderen Evelien Sint Nicolaas van het Rijksmuseum, Hetty Berg van het Joods Historisch Museum en Erik van der Velde van Twentse.

Emoties

Museum van het Gevoel

En laat 'erfgoed en emoties' nu net de rode draad zijn van de eind 2016 verschenen FARO-publicatie 'Museum van het Gevoel'. Dat boek neemt de lezer op sleeptouw langs grotendeels onontgonnen terrein: nieuwe vormen van museumbeleving, met (hernieuwde) aandacht voor morele verantwoordelijkheid, engagement, empathie, wijsheid, schoonheid, persoonlijke betekenisgeving, zintuiglijkheid en emotionaliteit.

Meer info, het adres en het programma vindt u op de website van Imagine IC.

Roel Daenen