Erfgoed en beeldvorming: een eeuw radio!

Honder jaar radio

Allo, allo, ici poste télégraphique de Laeken…” Op 28 maart is het precies honderd jaar geleden dat de eerste radio-uitzending in ons land plaatsvond. Plaats van het gebeuren: het koninklijk paleis van Laken. Aantal luisteraars: zesentwintig, waarvan één op de Eiffeltoren in Parijs – tot daar kon de uitzending beluisterd worden. In de honderd jaar die volgden is er veel gebeurd: met de radio én met de wereld. In 2014 viert de VRT honderd jaar radio in België met een interactieve tentoonstelling in het Radiohuis in Leuven.

De expo opent op 28 maart, dag op dag honderd jaar na de eerste radio-uitzending in België. “Radio is springlevend en klaar voor de toekomst”, aldus het persbericht van de VRT. De openbare omroep wil dat ook bewijzen met een interactieve expo: R100+. In een belevingsruimte “wandelt de bezoeker van het verleden recht de toekomst in.” Vanop een troon naar de allereerste radio-uitzending luisteren zoals koningin Elisabeth een eeuw geleden deed, kennismaken met de eerste sportverslaggevers of ontdekken wat 'visual radio' is … Het kan allemaal op R100+. Radiofans kunnen er ook zelf radio maken, hun favoriete artiesten interviewen of een reclamespot maken en zo inzichten verwerven rond mediagebruik.

Een eeuw radio op de VRT

U kunt ook zelf op uw radiotoestel het eeuwfeest meemaken. Een overzicht:

  • Op Radio 1 zet Nele Van den Broeck dertien weken lang haar tanden in 100 jaar radio. De frontvrouw van Nele Needs A Holiday sprokkelt en struikelt al vanaf begin januari over onvergetelijke flarden radio in Nele in Radioland. Het programma loopt nog tot eind maart.
  • In Memento Mori laat radiomaker Pat Donnez in vijf afleveringen tien prominente stemmen een uur lang opnieuw aan het woord. Stemmen die inmiddels voorgoed zwijgen. Ze kiezen samen het beste uit hun radio-eeuw. Met onder andere Wilfried Martens, Jan Wauters, Wannes Van de Velde, Bert André, Armand Pien en schilder Roger Raveel.
  • Op 1 april, de verjaardag van Studio Brussel, palmt de radiozender het Radiohuis in Leuven in. De onnavolgbare Gunther D. maakt er een special over het medium radio.
  • Op 22 maart staat En nu serieus ... in het teken van 100 jaar radio. Christel Van Dyck en Jan Verheyen nodigen radiocoryfeeën uit om het over humor op de radio te hebben. Op 29 maart is het opendeurdag in alle regionale radiohuizen van Radio 2.
  • Ook Medialaan (Q-music, Joe FM) en Nostalgie vieren honderd jaar radio. De drie grote radiogroepen in Vlaanderen organiseerden op 12 maart, in het Flageygebouw in Brussel een feest voor de hele radiosector. “Radiomakers uit heel Vlaanderen, maar ook audiobedrijven en reclamebedrijven kunnen er mekaar ontmoeten, inspireren en zo verder bouwen aan de volgende honderd jaar radio”, aldus VRT-radiomanager Els Van de Sijpe.


Ook de televisie werd (en wordt) uitgebreid gevierd, met de expo ‘Lang leve de tv!’, naar aanleiding van het zestigjarig bestaan van de televisie. Meer informatie (openingsuren, bereikbaarheid, enz.) over de expo en het eeuwfeest van de radio vindt u op de projectpagina van de tentoonstelling R100+ en op de bijhorende Tumblr-pagina. Op dit uitgebreide overzicht kunt u de geschiedenis van de audiovisuele media in detail bekijken. En er is ten slotte ook nog een sfeervol filmpje over 100 jaar radio.

Noteert u ook alvast dinsdag 14 oktober 2014 in uw agenda? Dan vindt de vierde editie van het Groot Onderhoud plaats, in het omroepgebouw Flagey, in het teken van ‘Erfgoed en beeldvorming’.
 

Roel Daenen
audiovisueel erfgoed
audiovisuele archieven
VRT
Radio
beeldvorming
100 jaar radio