Vlaamse Meesters kennen geen drempels

Venus frigida, Peter Paul Rubens, 1614, Collectie Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. CC0

Cultuur kan een belangrijke hefboom zijn in het leven van mensen. Toch vindt ook in Vlaanderen nog niet iedereen de weg naar de musea. Daarom is en blijft het belangrijk om mensen de weg te tonen naar een drempelloze beleving van kunst, en van de Vlaamse Meesters in het bijzonder. Op 1 oktober organiseert het Netwerk Iedereen Verdient Vakantie in samenwerking met verschillende musea een inspiratiedag waarin de Vlaamse Meesters centraal staan.

Laat u op deze dag verwonderen, inspireren en prikkelen om op een andere manier naar kunst te kijken. In de namiddag, vanaf 13.30 uur, kan u deelnemen aan diverse inspiratiesessies die tonen hoe culturele instellingen en sociale organisaties in Vlaanderen & Brussel nu al op heel wat spannende en inspirerende manieren samenwerken.

  • Zo presenteert het Middelheimmuseum haar open museumaanbod. Of het nu gaat om kinderen van het Kiel, mensen met dementie of mensen in armoede, het Middelheimmuseum gaat immers voluit voor een veelzijdige publiekswerking waarin kunst, natuur en beweging een plek krijgen.
  • De medewerkers van Museum Hof van Busleyden in Mechelen vertellen dan weer over hun familievriendelijke aanpak, compleet met hoorspelen en een heus familieparcours.
  • Het Huis van Alijn zette de laatste tijd veel stappen in de richting van inclusief werken voor mensen met een beperking. Mensen met autisme, dementie, een visuele of auditieve beperking: het Huis van Alijn werkte voor elk van hen een zinvolle ervaring uit.
  • Ook het Museum Plantin-Moretus tot slot presenteert zijn toegankelijke aanpak waarbij het museum telkens vertrekt vanuit de liefde voor taal. 

Wat staat er nog op het programma? ’s Ochtends, om 10.00 uur, wordt een theaterworkshop voorgesteld, gemaakt én gebracht door vakantiegangers van het netwerk. Deze workshop kan later ook door organisaties worden aangevraagd. Zo kan u cultuur als uitstap bespreekbaar maken in uw organisatie.

Geprikkeld door het aanbod? Bekijk het volledige programma via deze website.

Deelnemen is gratis. Inschrijven kan meteen via deze link.

Foto: Venus frigida, Peter Paul Rubens, 1614, Collectie Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. CC0

Katrijn Dhamers