Spreek met uw collega’s over timemanagement bij telewerk

Foto: Roberto Nickson via Unsplash

Timemanagement in tijden van telewerk, het is beslist een uitdaging. Het gebruikelijke ritme valt weg en de grenzen tussen werk en privé vervagen. Door van de ene in de andere digitale vergadering te springen, zijn er ook minder natuurlijke rustmomenten. Hoog tijd dus om eens goed na te denken over de manier waarop het werk verloopt en wat daar beter kan. En om hierover het gesprek met uw collega’s aan te gaan. FARO zet alvast een reeks praktische tips voor u klaar.

Kant-en-klare presentaties

Op FARO’s Erfgoedwijzer vindt u een aantal handige presentaties over timemanagement. U vindt er het antwoord op vragen zoals:

  • Hoe maakt u keuzes en stelt u prioriteiten?
  • Moet u wel zoveel online vergaderen?
  • Hoe gaat u om met mailen?
  • Wanneer is het beste moment om focustijd in te lassen?
  • En wat kunt u doen aan chronisch uitstelgedrag?

Deze korte leermodules zijn al grondig uitgetest door verschillende erfgoedorganisaties en hebben in de praktijk hun nut bewezen. Elke module duurt ongeveer vijf minuten, dus veel tijd kost het niet. U kunt deze presentaties samen met uw collega’s bekijken in een online vergadering, of hen vragen om deze blokjes informatie op voorhand door te nemen. 

U vindt het dossier timemanagement via deze link

Vier tips uit mijn eigen thuiskantoor

Uiteraard probeer ik zelf ook de tips uit de leermodules toe te passen. Alvast wat inspiratie:

  • Ik formuleer per dag drie grote stenen: drie belangrijke zaken die zeker af moeten. Dat geeft overzicht en ik merk dat ik tussendoor ook kleinere zaken gedaan krijg.
  • Ik ben de laatste tijd minder gaan mailen en neem sneller de telefoon. Dat is niet alleen persoonlijker, het blijkt ook heel wat tijd uit te sparen. Spreek wel even een goed moment af om te bellen.
  • Wat de mails betreft, kijk ik op gezette tijdstippen na wat er binnenkomt. Mails die niet veel tijd en energie vragen, markeer ik. Die beantwoord ik dan aan het einde van de dag, als de vermoeidheid al wat groter is.
  • Als ik focus en concentratie nodig heb, dan werk ik met de pomodori-methode. Die deelt mijn dag op in blokjes van 25 minuten, waarna ik 5 minuten rust neem. En die vijf minuten helpen me ook om even kritisch na te denken over de volgende stap.

Heeft u zelf ook nog goede tips voor timemanagement op het thuisfront? Stuur ze zeker door, ze kunnen onze modules alleen maar versterken!

Foto: Roberto Nickson via Unsplash

Jacqueline van Leeuwen