Nieuw afstudeerspoor voor Leuvense postgraduaat in cultureel erfgoed

Kinderen staan voor een groot scherm waarop een schilderij getoond wordt. Foto: Leka Sergeeva - shutterstock.com

Het postgraduaat in cultureel erfgoed van de KU Leuven breidt zijn aanbod vanaf het academiejaar 2024-2025 verder uit. Naast een gemeenschappelijk vakkenpakket kiezen de studenten voortaan tussen:

  • Digitale transformatie, een nieuwe track die inzet op de informatietechnologie en de bijhorende mogelijkheden en uitdagingen.
  • Publiek en maatschappij, een verdere aanscherping van het huidige programma.

Digitale transformatie

De digitale component was al ingebed in het programma van deze nog jonge opleiding. De voorbije twee jaar bleek echter dat er nood is om die inhoud meer ruimte te geven. Er komen nieuwe vakken waarin elke stap in de digitale werking van erfgoedinstellingen aan bod komt.

Experts van binnen en buiten de universiteit trainen de studenten in de technische kant van het volledige digitaliseringsproces én in de flow aan data in erfgoedcollecties, met onder meer de acquisitie en verrijking met metadata. Daarnaast komt ook de infrastructuur voor opslag en preservatie van digitale collecties aan bod, en reflecteren studenten over de maatschappelijke impact van digitale curatie en publicatie, met nieuwe mogelijkheden tot interactie en participatie.

Publiek en maatschappij

In deze track bekwamen studenten zich in de omgang met de toenemende verscheidenheid van onze samenleving. Hoe kunnen erfgoedprofessionals een heterogeen publiek betrekken bij hun werking en strategie? Welke kansen biedt cultureel erfgoed voor een meer duurzame samenleving? Deze track heeft ook aandacht voor de geopolitieke uitdagingen van onze tijd: studenten verwerven toekomstgerichte vaardigheden zoals culturele diplomatie en de implementatie van internationaal beleid over onder meer restitutie en conflictbeheersing.

Meer weten?

De website van het postgraduaat bevat een volledig overzicht van het vernieuwde programma. Speciaal voor wie de opleiding als werkstudent wil volgen, is er een webinar op 24 juni.

Andere opleidingen

  • Een overzicht van alle erfgoedgerichte opleidingen in het hoger onderwijs vindt u hier.
  • Het Gentse postgraduaat Erfgoed en Samenleving organiseert eveneens een online informatiemoment, dit vindt plaats op 26 juni. Meer info vindt u hier.

Foto: Leka Sergeeva - shutterstock.com

Jacqueline van Leeuwen