Van herdenken naar herinneren

Van herdenken naar herinneren.  Inspiratiebrochure voor herdenkingsactiviteiten rond Wapenstilstand

In 2018 was het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Het was ook 100 jaar geleden dat de herdenking van die Groote Oorlog op gang kwam. Traditiegetrouw bestaat een herdenkingsplechtigheid uit diverse rituelen bij oorlogsmonumenten en oud-strijdersgraven. Denk aan het leggen van kransen, het spelen van militaire muziek, het dragen van oud-strijdersvlaggen ... Deze tradities zijn waardevol, maar vele verenigingen en lokale besturen zoeken ook naar nieuwe manieren om te herdenken. Lokale, persoonlijke verhalen kunnen daarin een centrale rol spelen. Zij maken de geschiedenis tastbaar en de oorlogsmonumenten leesbaar.

Voor Erfgoedcel k.ERF vormde dit de aanleiding tot het project Van herdenken naar herinneren: de kracht van lokale verhalen. De erfgoedcel stimuleerde gemeentebesturen en verenigingen om creatief aan de slag te gaan met lokaal historisch onderzoek en een herdenkingsaanbod uit te werken op basis van lokale verhalen. Het resultaat? Een divers herdenkingsprogramma dat erin slaagde een breed publiek te bereiken.

De brochure bundelt de goede voorbeelden van het najaar van 2018, aangevuld met projecten uit de volledige herdenkingsperiode 2014-2018.

Erfgoedcel k.ERF is actief in de regio Geel-Mol. Dit project werd ook ondersteund in het kader van het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed 2018.

Gregory Vercauteren