Nomineer een inspirerende borgingspraktijk

De Bouzoukivaart werd opgewacht door muzikanten en Griekse dansers © Jeroen Broeckx

Actie, dat heeft immaterieel erfgoed nodig. En die actie, die kan verschillende vormen aannemen: van het werven van nieuwe vrijwilligers tot het documenteren en het eenvoudigweg beoefenen van de immaterieel-erfgoedpraktijk. Het doel? Immaterieel erfgoed levend houden en doorgeven aan volgende generaties. Zonder die acties, die we aanduiden met het containerbegrip 'borgen', houdt immaterieel erfgoed op te bestaan.

En ook hier geldt: leren, dat kunnen we ook van elkaar! Het Register van Inspirerende Voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed bundelt daarom begeesterende en vernieuwende praktijken voor het doorgeven en delen van niet-tastbaar erfgoed. Bedoeling is dat iedereen inspiratie kan halen uit de lijst.

Wat staat er zoal op het Register?

  • De Stemband is een Gents kinderkoor dat jonge kinderen warm maakt om traditionele volksliederen te zingen in hun streektaal. Zo raken de kinderen betrokken bij immaterieel erfgoed.
  • In 2023 werd de bouzouki, een Grieks snaarinstrument, van de bekende Griekse muzikant George Dalaras per boot van Brussel naar het Museum Vleeshuis in Antwerpen gebracht. Die Bouzoukivaart bracht de klank van de bouzouki terug naar het schipperskwartier en bracht zo de bouzoukicultuur mee(r) onder de aandacht.
  • KEMP vzw zet zich in voor biodiversiteit en creëert maatschappelijke meerwaarde met behulp van Kempense heideschapen. De vzw koppelt zo levend erfgoed aan natuurbeheer. Bovendien valoriseert Kemp zowel vlees als wol voor de korte keten.

Lees hier meer info over het Register en alle praktijken die erop staan of stonden.

Nomineren maar!

Om nieuwe acties, projecten en programma’s op het Register te plaatsen, doet het Departement Cultuur, Jeugd en Media beroep op het brede publiek en de cultureel-erfgoedsector. Kent u iemand die immaterieel erfgoed op een inspirerende manier doorgeeft? Tot en met 30 september kan u die persoon of organisatie nomineren voor een plekje op het Register. Nomineer hier uw begeesterend voorbeeld.

Een expertencommissie beoordeelt de nominaties en adviseert de Vlaamse minister van Cultuur in zijn keuze van inspirerende voorbeelden. De minister plaatst de erkende voorbeelden telkens voor drie jaar op het Register. 

Het Register van Inspirerende Voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed is een van de beleidsinstrumenten van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Het doel? Een zo gunstig mogelijk kader scheppen om immaterieel erfgoed levend te houden.

Hebt u nood aan basisinzichten over (het beleid rond) immaterieel erfgoed en wat een werking errond kan betekenen voor uw organisatie? Dan is de Basiscursus immaterieel erfgoed iets voor u!

Alle info en de mogelijkheid tot inschrijven vindt u in onze kalender.

Foto: de Bouzoukivaart werd opgewacht door muzikanten en Griekse dansers © Jeroen Broeckx

Elien Doesselaere