Maakt resolutie Europees Parlement een einde aan Zwarte Piet?

Aankomst Sint Nicolaas te Amsterdam. Zwarte Piet wordt geschminkt, 30 november 1945, Theo van Haren Noman / Anefo. Nationaal Archief via Wikimedia Commons, CC0.

Europese landen moeten komaf maken met "racistische en afrofobische tradities, zoals blackface". Dat stelt een resolutie die het Europees Parlement op 19 juni 2020 aannam. De resolutie vat het debat samen dat is opgelaaid na de dood van George Floyd en de daaropvolgende wereldwijde antiracismeprotesten. Floyd, een Afro-Amerikaanse man, stierf door politiegeweld in de stad Minneapolis.

Met de resolutie wil het Europees Parlement racisme, discriminatie en xenofobie in al hun vormen streng veroordelen. In punt 16 vraagt het parlement om te breken met tradities waarbij aan blackfacing gedaan wordt. Witte mensen maken dan hun gezicht zwart of bruin om zo te kunnen doorgaan voor iemand met een andere huidskleur. Het begrip heeft betrekking op Zwarte Piet, zoals die in België en Nederland bekend is, maar gaat breder. Ook in films en televisieprogramma’s en tijdens toneelvoorstellingen duikt blackface soms op.

Blackfacing

Thomas Rice als Jim Crow. Unknown author via Wikimedia Commons, publiek domein.

Blackfacing heeft zijn wortels in de Verenigde Staten en vindt zijn oorsprong in de zogenaamde minstrel shows uit de eerste helft van de 19e eeuw. In deze theatershows karikaturiseerden witte artiesten Afro-Amerikaanse slaven. Het was een manier om zwarte mensen te ridiculiseren. In de decennia daarna bleven deze shows, waarin zwarte mensen als onnozel en primitief werden neergezet, populair vermaak.

De bekendste karikatuur is Jim Crow, neergezet door artiest en toneelschrijver Thomas Rice. Voorzien van een zwart geschminkt gezicht, versleten kleding, een krullenpruik en een strohoed gaf hij optredens in het hele land. Hij zong daarbij het nummer Jump Jim Crow, een liedje over een naïeve plantageslaaf die onder meer zingt dat hij "blij is dat hij een niggar is".

"Blackface is nauw verbonden met de geschiedenis van de onderdrukking", stelt antropoloog Mitchell Esajas, een van de initiatiefnemers van The Black Archives. "Onontwikkelde zwarte mensen worden afgezet tegen de goed ontwikkelde boreale Europeanen. Het genre neemt een hoge vlucht na de afschaffing van de slavernij, omdat de zwarte mensen dan als een bedreiging worden gezien voor de witte orde."

Meer weten? Dan is Zwart als Roet een must-see. In deze documentaire onderzoekt de Nederlandse Sunny Bergman de (onbewuste) vooroordelen ten opzichte van huidskleur.  Is Zwarte Piet een beledigend stereotype waar we van af moeten of een onschuldige traditie waar we aan mogen vasthouden?

Naar een meerstemmige erfgoedpraktijk

Het Europees Parlement roept dus op om te breken met dergelijke tradities. Dat de traditie van Sint en Piet in Vlaanderen de laatste jaren volop in beweging is, hoeven we u niet te vertellen. Verschillende perspectieven op Piet én Sint zien het levenslicht. Zo maakt Sinterklaas sinds 2015 zijn intrede in ons land aan de zijde van een schare roetveegpieten. Ondertussen duiken ze ook elders in het land steeds vaker op. Eind vorig jaar schreven we er al verschillende blogberichten over.

Maar hoe gaan we verder? Naar aanleiding van de dood van George Floyd schreef FARO-collega Katrijn een blogbericht met suggesties voor een basiswerking rond racisme en discriminatie. U vindt er ook enkele leestips.

Bovendien kunt u bij FARO ook terecht voor een vormingsaanbod over meerstemmigheid:

  • Vanaf oktober start bij FARO het labotraject Hoe maak ik mijn project meerstemmiger? Daarin besteden we aandacht aan de vier P’s (programma, publiek, partners en personeel). Van de theorie naar de praktijk!
  • De herfstschool over meerstemmigheid en conflict die in het najaar werd geprogrammeerd, wordt verplaatst. In de oorspronkelijk geplande week bieden we een internationale webinarreeks over Meerstemmigheid en conflict aan. Schrijf u snel in.
  • In samenwerking met Werkplaats immaterieel erfgoed lanceert FARO een gloednieuwe basiscursus immaterieel erfgoed. Ook hier is snel zijn de boodschap, want het aantal plaatsen is beperkt.
  • Ondertussen werkt FARO samen met het Agentschap Integratie en Inburgering en verschillende erfgoedorganisaties aan een traject om diversiteit ook bij lokale organisaties te stimuleren. Hierover ontvangt u later meer informatie.

Foto's:

Bronnen:

  • 'Europees Parlement roept op einde te maken aan Zwarte Piet', De Standaard, 19 juni 2020.
  • 'Waarom blackface een probleem is: van Jim Crow tot Zwarte Piet', NOS, 19 september 2019.
Elien Doesselaere