Basiscursus immaterieel erfgoed

Immaterieel erfgoed zijn gewoontes, kennis en praktijken van vandaag, die mensen van vroeger hebben gekregen en willen doorgeven aan toekomstige generaties. Het is een levende vorm van erfgoed, in de hoofden en handen van mensen, die verandert naarmate de tijden veranderen. Immaterieel erfgoed is van iedereen en is overal. Het zit in hoe we spelen en verhalen vertellen, in eetcultuur of dans en muziek, circus, carnaval, feesten en rituelen, in kweek- en landbouwtechnieken en in de vaardigheden van de vaklui die (weten hoe ze) dingen maken.

Bent u geïnteresseerd in wat immaterieel erfgoed voor u en uw (collectiebeherende) organisatie kan betekenen? Bent u op zoek naar inspiratie om aan de slag te gaan? Wilt u het beleid, de praktijk en de kernspelers in Vlaanderen (beter) leren kennen?

Dan is deze basiscursus iets voor u!

Programma

 • Dinsdagvoormiddag 20 oktober 2020 (10.00 - 12.00 uur) | Online, via Microsoft Teams
  Inleidend webinar met focus op de conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO (2003).
   
 • Dinsdag 10 november 2020 (9.30 - 16.00 uur) | Werkplaats immaterieel erfgoed, Brussel
  Het beleid en de praktijk in Vlaanderen, kansen en uitdagingen van immaterieel erfgoed.
   
 • Donderdagvoormiddag 3 december 2020 (10.30 - 12.00 uur)  | Online, via Microsoft Teams
  Webinar over duurzaamheid en immaterieel erfgoed.
   
 • Dinsdag 15 december 2020 (9.30 - 16.00 uur) | FARO, Brussel
  Groepsdynamica: een introductie, met aandacht voor de rol van erfgoedwerkers.

Doelgroep: voor erfgoed- en andere professionals die meer willen weten over immaterieel erfgoed en er graag mee aan de slag willen. 

Na deze cursus

 • hebt u inzicht in de context, terminologie en beleid van immaterieel cultureel erfgoed;
 • hebt u kennis, o.a. via een aantal praktische, inspirerende cases, over hoe u immaterieel erfgoed kunt integreren in de verschillende functies van erfgoedzorg;
 • kunt u reflecteren over welke kansen, uitdagingen en spanningsvelden verbonden zijn aan immaterieel cultureel erfgoed;
 • hebt u (basis)inzicht in groepsdynamica;
 • weet u wat u als erfgoedwerker kunt betekenen bij het ondersteunen van het borgen van immaterieel cultureel erfgoed.

Deze cursus is een initiatief van FARO i.s.m. Werkplaats immaterieel erfgoed. 

Coronamaatregelen

FARO volgt de COVID-19 richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad nauwgezet op. Alle vormingen van FARO in onze lokalen in de Priemstraat vinden plaats in veilige omstandigheden. We nemen daartoe de nodige preventieve maatregelen. Als gevolg van deze maatregelen is het aantal deelnemers aan onze vormingen beperkt.

Als de Nationale Veiligheidsraad de maatregelen noodgedwongen verstrengt, dan is het mogelijk dat FARO de vormingen annuleert. FARO zal in dat geval maximale inspanningen leveren om de vormingen digitaal te organiseren, bv. via een webinar. Er geldt dan een lager inschrijvingstarief. We brengen ingeschreven deelnemers tijdig op de hoogte. Als u liever niet deelneemt aan een webinar kunt u uw inschrijving kosteloos annuleren.

Voor vragen kunt u terecht bij de organisator van de vorming, zoals die vermeld staat bij elke vorming. Voor andere vragen kunt u mailen naar info@faro.be.

Tarieven

 • Het standaardtarief voor deze vorming is 140 euro.
 • Het kortingstarief voor deze vorming is 95 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
 • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
 • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.

Snel de basisvaardigheden in de vingers krijgen, daar draait dit aanbod om. FARO biedt een waaier aan regelmatig terugkerende basiscursussen die u helpen om meteen aan de slag te gaan met een nieuwe opdracht. Dit aanbod is dan ook zeer praktijkgericht. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online, via Microsoft Teams; FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel en Werkplaats immaterieel erfgoed, p/a Grondelstraat 152, 1070 Anderlecht
Lesgevers
Katrijn D’hamers, Elien Doesselaere, Sarah Kaerts, Jana Kerremans, Jorijn Neyrinck, Jacqueline van Leeuwen
Prijs
140 euro (standaard)
95 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur immaterieel erfgoed | communicatiemanager
T
02 213 10 78

Elders op FARO

Op erfgoedapp.be/tour vindt u sinds kort een handig overzicht van alle tours in de ErfgoedApp. Ging u al op verkenning?
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. faro verschijnt viermaal
Of u nu actief bent in de cultureel-erfgoedsector of in aanverwante sectoren, vanuit wetenschappelijk oogpunt of gewoon vanuit interesse onderzoek ...