Ambacht in Beeld Festival strijkt neer in Brussel

Mensen op het Ambacht in Beeld Festival in Amsterdam © Bram Kloos Photography

Op 30 en 31 maart vindt het Ambacht in Beeld Festival plaats in Brussel. U maakt er kennis met verschillende ambachten, en steekt er de handen uit de mouwen.

Het Ambacht in Beeld Festival laat een divers publiek kennismaken met ambachtslieden uit binnen- en buitenland. Met meer dan 40 ambachtelijke makers en meesters, workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films biedt het festival een uitzonderlijke gelegenheid om ambachtelijke vakkennis en vaardigheden te delen en te ervaren.

Het doel? Ambachten op een duurzame en inspirerende manier onder de aandacht te brengen én te houden, kruisbestuivingen mogelijk te maken en waardering voor ambachtelijk meesterschap te realiseren. De focus ligt op uitwisseling van kennis en vaardigheden.

Sinds 2013 in Amsterdam, dit jaar voor de eerste keer in Brussel

Voor de eerste keer vindt het festival in Brussel plaats, dankzij de medewerking van heel wat Vlaamse partners zoals Bokrijk, CEMPER, Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed, Erfgoedcel Brussel, Erfgoedcel Denderland, ETWIE en Werkplaats immaterieel erfgoed. Gedurende het hele weekend kunt u deelnemen aan allerhande workshops. We lichten er een aantal voor u uit:

Reuzeweefgetouw (doorlopend)

Reuzeweefgetouw © Bram Kloos Photography

Deze installatie biedt aan elke bezoeker de kans om een bijdrage te leveren aan een groot cirkelvormig weefwerk. Nog leuker als u weet dat het werk volledig wordt opgebouwd uit restmaterialen!

Maak uw eigen naamkaartje (doorlopend)

Nog niet zo heel lang geleden was het zetten van tekst een echte kunst. De letters van een tekst werden een voor een met de hand gezet, en later met speciale machines. Na het zetten werd er inkt op de letters gedaan, en werden de letters in een drukpers geplaatst. Zo kwam men tot een gedrukte tekst.

Tijdens deze workshops ervaart u hoe het ambacht van het letterzetten uitgevoerd wordt en welke stappen nodig zijn om tot een resultaat te komen.

Smeden: boetseren met ijzer en vuur (workshops)

Tijdens deze workshop maakt u, onder de vleugels van expert Michel Mouton, een bloem in ijzer.

Smeden is het vormen en ‘kneden’ van het withete ijzer met behulp van hamer en aambeeld. Eerst leert u werken met het smidsevuur, zonder vuur immers geen mogelijkheid tot smeden. Daarna volgt het juiste gebruik van de handhamer … Al heel snel volgen de basisbewerkingen: strekken, klieven, stuiken, plooien, wellen.

De sessies vinden, om veiligheidsredenen, buiten plaats.

Calligraffiti (workshops)

De tekst 'the point of no return' in calligraffiti © Daan Wille 

Ook kinderen zijn meer dan welkom op het Festival. Bijvoorbeeld in de workshops 'Calligraffiti', een samensmelting van kalligrafie en graffiti. Onder de deskundige begeleiding van kunstenaar Daan Wille, ook bekend als Blazin, maken kinderen en volwassenen een  kunstwerk met hun eigen naam op.

 


Alle info vindt u op de website van Ambacht in Beeld Festival. Op die website kunt u ook tickets kopen.

Foto's: Ambacht in Beeld Festival in Amsterdam en een reuzeweefgetouw © Bram Kloos Photography / Calligrafiti 'the point of no return' © Daan Wille 

Elien Doesselaere