FARO bracht een werkbezoek aan de Casablanca Design Week

Design tijdens de officiële tentoonstelling van de Casablanca Design Week © Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna

Van 24 tot 30 september organiseerde Kunstenpunt samen met FARO, Z33 Huis voor actuele kunst, Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna en Flanders DC, een werkbezoek rond duurzame vormgeving in het kader van de Casablanca Design Week 2019 (CDW2019).

Van hier naar daar

De laatste jaren is in Marokko een levendige kunst- en cultuurscène ontstaan. Een nieuwe generatie ontwerpers en kunstenaars legt zich toe op kwesties als duurzaam samenleven en verbindt de Marokkaanse ambachtscultuur met social design en actuele vraagstukken rond ecologie.

Vijftien Vlaamse professionals uit de kunst- en designsector namen deel aan de CDW2019. Rode draad was 'Mn Hna Lhih'. Vrij vertaald: ‘Van hier naar daar, van het verleden naar de toekomst’. Hoe kan hedendaags design zowel innovatief zijn als een valorisatie van het verleden? Op het programma, samengesteld door designcollectief HOUNA, stonden ontmoetingen met Marokkaanse ontwerpers en kunstenaars. 

Voor FARO namen Monique Verelst en Elien Doesselaere deel. Tijdes CDW2019 presenteerden ze samen met Design Museum Gent en Werkplaats  immaterieel erfgoed enkele initiatieven in Vlaanderen op het snijvlak van design en erfgoed. Volgende thema's passeerden de revue: Erfgoeddag, en met name de voorbije editie rond vakmanschap; Handmade in Brugge, een initiatief rond vakmanschap in Brugge dat ontstond vanuit tapis plein i.s.m. de stad Brugge; en Poème brut en vol+maakt, presentaties in het Design Museum Gent met een focus op ambachtelijk design. Ook het beurzensysteem voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject kwam aan bod. Leerling Lies Van Assche lichtte haar traject, waarin ze zich bekwaamt in Afghaans borduren, toe.

In een volgend blogbericht vertellen we u wat ons het meest is bijgebleven.

Lees ook volgende blogs over hetzelfde thema:

Foto: © Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna

Elien Doesselaere