DBNL blaast twintig kaarsjes uit

CC0

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren - kortweg DBNL - bestaat dit jaar precies twintig jaar. De DBNL werd op 6 juli 1999 opgericht door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Van meet af aan was het de bedoeling een digitale bibliotheek uit te bouwen, gevuld met teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden.

Twintig jaar na haar oprichting is de DBNL ondergebracht bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en zijn de Taalunie en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek als samenwerkingspartners betrokken bij het beleid, de financiering (Taalunie) en de uitvoering in Vlaanderen (Vlaamse Erfgoedbibliotheek). De DBNL-collectie omvat op dit moment meer dan 15.000 titels en groeit maandelijks met zo’n 20.000 pagina’s. De DBNL wordt jaarlijks ruim vier miljoen keer gevonden door onderzoekers, docenten, studenten en boekenliefhebbers van over de hele wereld.

Schijnwerpers

Via verschillende kanalen wordt de digitale collectie dit jaar extra in de kijker gezet. Zo laat de nieuwsbrief maandelijks een bekende DBNL-fan aan het woord, die vertelt over een schat die hij of zij uit de digitale bibliotheek heeft opgediept. Op de planning staan ook diverse lezersacties, aandacht voor de verschillende hoogtepunten uit twintig jaar DBNL-geschiedenis en een themanummer van het tijdschrift Vooys gewijd aan de DBNL. Hou de DBNL-website in de gaten voor regelmatige updates en nieuws.

Contact in Vlaanderen

Sinds april 2017 beschikt de Vlaamse Erfgoedbibliotheek over een projectmedewerker DBNL die instaat voor de opvolging van het project in Vlaanderen. Sarah Fierens is in Vlaanderen het aanspreekpunt. Zij zet initiatieven op die het gebruik van de DBNL verhogen, ze coördineert de aanlevering van titels vanuit de Vlaamse collecties en organiseert het overleg tussen de diverse Vlaamse actoren.

Meer informatie over de DBNL in Vlaanderen vindt u op de website van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.

Foto: CC0

Annemie Vanthienen