Stop de tijd! | Inspiratiedag achter de rug

Erfgoedbibliotheek Hendrik conscience, Nottebohmzaal

Vrijdag 28 september 2012 vond de inspiratiedag van Erfgoeddag 2013 plaats. Zeven sprekers en een zestigtal vertegenwoordigers uit de cultureel-erfgoedsector (waaronder medewerkers van musea, archieven, heemkundige kringen, erfgoedbibliotheken, gemeentebesturen, erfgoedcellen, enz.) bogen zich samen een dag lang over het thema Stop de tijd!

Deze dag past in het engagement van de coördinatiecel Erfgoeddag om kandidaat-deelnemers mee op de sporen te zetten. Naast de inspiratiegids trok de inspiratiedag volop de kaart van de verdieping. Stop de tijd! heeft een dubbele inhoud. Enerzijds willen we met dit thema het veelal onzichtbare werk dat verricht wordt om cultureel erfgoed voor toekomstige generaties te bewaren en door te geven in de kijker plaatsen. Anderzijds is er ook een ruimere invulling van het thema mogelijk, namelijk alles wat met het fenomeen tijd te maken heeft. 
 
Met de eerste spreker, Peter Verbist (KULeuven) verplaatsten we ons naar de Vroege Middeleeuwen. Volgens Wikipedia valt het Paasfeest in het christendom op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Hoe is men tot deze, op het eerste zicht nogal ingewikkelde Paasberekening gekomen? Met zijn lezing ‘De sleutel van Petrus. De Paasberekening in de Vroege Middeleeuwen’ beantwoordde hij deze vraag.  
 
Rik Pinxten (UGent) verruimde onze blik door het westers tijdsbeeld in vraag te stellen. Met zijn lezing ‘Tijd in andere culturen’ plaatste hij dit westers tijdsbeeld tegenover niet-westerse tijdsbeelden, zoals dat van de Chinezen en Navajo-indianen.  
 
Als laatste spreker in de voormiddag nam Berber Bevernage (UGent) het fenomeen historiciteitsregimes onder de loep. In zijn lezing ‘La Muerte no Existe’: De Madres de Plaza de Mayo en het verzet tegen (de tijd van) de geschiedenis’ toont hij hoe de Argentijnse Madres de Plaza de Mayo er in slaagden om de tijd symbolisch in naam van gerechtigheid te doen stoppen. 
 
Met Marjolijn Debulpaep en Caroline Meert (Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium) verlegden we de focus naar de cultureel-erfgoedzorg. In hun lezing ‘De geschiedenis van de conservatie, restauratie en preventieve conservering binnen het KIK’ werden de begrippen conservatie, restauratie en preventieve conservatie toegelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden uit voornamelijk het atelier Schilderkunst in het KIK .
 
Joost Caen (Associatie Universiteit Antwerpen) nam met zijn lezing ‘Het kalvarieraam in het Kasteel van Rumbeke. Sinds de creatie in de 15e eeuw, minstens 7 keer onder handen genomen. Nu voor eeuwig gerestaureerd?’ de keuzes en beslissingen die restauratoren dienen te nemen onder de loep. Keer je bij een restauratie helemaal terug naar de oorspronkelijke staat van het object – en is dat trouwens wel mogelijk? Of behoud je de sporen van vroegere restauratieprocessen? 
 
Met Frank Herman (Provincie Antwerpen, Departement Cultuur – Dienst Erfgoed) doken we het cultureel-erfgoeddepot in. In zijn lezing ‘Stop (!/:) [de] tijd (in [het] depot)’ toonde hij hoe je met het thema Stop de tijd! in een cultureel –erfgoeddepot aan de slag kan. 
 
Hieronder vind je de presentaties en de samenvattingen terug:
 
  • Presentaties:
 
Bekijk hieronder enkele sfeerbeelden van de inspiratiedag:

Afbeelding boven: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Nottebohmzaal

 

Vrije tags
inspiratie
conservatie
restauratie
kalender
depot
tijd