Speelt u tijdens Erfgoeddag met licht en donker ?

Gloeilamp. Foto: Pixabay

Wat gebeurt er als er geen licht is? Die vraag stond centraal tijdens de inspiratiesessies voor Erfgoeddag 2020. Want als er geen licht is, ervaar je je omgeving helemaal anders. Je gaat af op de contouren die je nog ziet en hebt een heel andere kijk op de wereld. FARO-collega’s Julie Lambrechts en Monique Verelst gaven tijdens de inspiratiesessies tal van voorbeelden die de Erfgoeddag-deelnemers inspiratie kunnen bieden:

  • Haal het (kunst)werk of object - bijna letterlijk - voor het voetlicht en licht het op een speciale manier uit. Zo verrast u oude én nieuwe Erfgoeddag-bezoekers. 
  • Kijk eens op een andere manier naar uw eigen erfgoedcollectie of omgeving. Welke linken met licht en donker kunt u leggen? Heeft uw museum of uw locatie een bijzondere tuin of buitenomgeving? Benut die dan zeker en zet er lampjes, sfeerlichtjes of andere verlichting. Uw locatie ziet er meteen helemaal anders uit. 
  • Dompel u onder in de schilderkunst, de fotokunst, de hedendaagse kunsten, literatuur … Er zijn tal van voorbeelden uit de diverse kunsten die verwijzen naar licht en donker. Of, nog beter, vraag bezoekers waar zij spontaan aan denken. Misschien leveren hun antwoorden stof tot nadenken voor een bijzondere discussie of een gesprek. 
  • Welk effect heeft licht op bepaalde objecten? Benader het thema vanuit het standpunt van restauratie en conservatie. 
  • Welke nachtelijke beroepen kent u? Welke mensen kunt u in de kijker zetten tijdens Erfgoeddag? Richt de spot op beroepen binnen en buiten de erfgoedsector. Draai de vraag ook eens om: welke beroepen zijn er niet meer? Hoe komt dit? Door welke beroepen werden ze vervangen?
  • Zet het spel van licht en duister zelf centraal in uw activiteit(en): gebruik bv. 'oude' vormen van licht, zoals een diaprojector, of speel met contrasten, werk met lichtbakken, met lichtgevende elementen …
  • Plaats een wit-transparant deksel over een grote plastic kom. Plaats er een lichtbron in. U zal versteld staan over het effect! Door te werken met een overheadprojector in plaats van met een lichtbak, kunt u iedereen laten meekijken. Wie niet beschikt over een lichtbak hebt of overheadprojector, kan ook gewoon werken met natuurlijke lichtinval via de ramen.

Foto: Pixabay

tine vandezande