Hoe maakt u het ... in Mechelen?

Soirée MuzE

Zoals u nog wel weet, was 'Hoe maakt u het?' dit jaar het centrale thema van Erfgoeddag. Maar het is ook de titel van een reeks snedige vertellingen uit de coulissen van het Mechels erfgoed. 

Soirée MuzE - Hoe maakt u het?

Van 25 april tot 13 juni sluit Soirée MuzE met Hoe maakt u het? aan bij het thema van Erfgoeddag 2019. U kunt er ontdekken hoe glaskunst geboren wordt uit zand en hitte, en hoe de materialen en thematiek van de Besloten Hofjes kunstenares Berlinde de Bruyckere inspireerden tot de reeks It almost seemed a lily. De stenen van de middeleeuwse kerken in Mechelen geven hun verhaal prijs, terwijl het figurentheater de technieken achter de verbeelde verhalen onthult.

Berlinde de Bruyckere en de Besloten Hofjes: een dialoog

Vanavond kunt u ontdekken welke parallellen er zijn tussen het werk van Berlinde De Bruyckere en de Besloten Mechelse hofjes. Welke materialen werden er gebruikt? Welke technieken zette De Bruyckere in? 

Berlinde De Bruyckere liet zich inspireren door topwerken uit de collectie van het Museum Hof Van Busleyden: de Besloten Hofjes. Het waren vooral de fragiliteit en schoonheid van deze 16e-eeuwse retabelkastjes die haar aangrepen. De honderden fijn uitgewerkte zijden bloemen in alle fases van groei en verval deden haar denken aan de uitgebloeide lelies die ze thuis in deze verschillende stadia nauwkeurig gefotografeerd had. De bloem kreeg een centrale rol in de reeks It almost seemed a lily, nu te zien in de gelijknamige tentoonstelling in het Hof van Busleyden.

Overige data

  • Donderdag 23 mei: Bouwen in middeleeuws Mechelen. De sporen op de bouwstenen spreken
  • Donderdag 13 juni: In hoofd en handen: figurentheater als immaterieel cultureel erfgoed
  • Donderdag 27 juni: Glas, een fascinerende materie

Meer informatie krijgt u via deze link.

tine vandezande