Geschiedenis voor kids

Foto: Geschiedenis voor kids. Van links naar rechts: een hofdame, de hertog van Alva, Keizer Karel V, Françoise van Luxemburg, Lamoraal van Egmont en zijn echtgenote Sabina van Beieren (c) Davidsfonds Zottegem.

Elkaar fysiek treffen, lukt voorlopig niet. Maar gelukkig is er digitaal ook heel wat mogelijk. Zo organiseert Erfgoed in de praktijk op maandag 27 april opnieuw een online vorming over crowdfunding.

Danny Delooze, voorzitter van Davidsfonds Zottegem, nam nog voor de coronamaatregelen van kracht werden al deel aan deze infosessie. De bijeenkomsten verliepen toen nog op de 'klassieke' manier, in groep. Danny's deelname aan de vorming inspireerde de vereniging om een traject op poten te zetten. Danny: "We doopten het project Geschiedenis voor kids. In elke Zottegemse deelgemeente leerden de kinderen van het vijfde of zesde leerjaar tijdens de Nachten van de geschiedenis over een lokaal aspect van de geschiedenis. Verschillende verhalen uit de deelgemeenten van Zottegem kwamen zo naar boven."

Terug naar Lamoraal van Egmont

Leden van lokale toneelclubs gaven een interactieve voorstelling op maat van de kinderen. In het centrum van Zottegem keerden ze terug naar de 16e eeuw, het tijdperk van Lamoraal van Egmont. Oude bekenden brachten de geschiedenis tot leven. Danny: “Dankzij een divers programma bereikten we zo meer dan 350 lagereschoolkinderen.” De resultaten van de online bevraging waren erg positief.

Het project kostte Davidsfonds Zottegem ongeveer 1.000 euro. De vereniging droomt ervan om Geschiedenis voor kids in de nabije toekomst te kunnen uitbreiden naar andere gemeenten en misschien ook naar de ruimere regio van de Vlaamse Ardennen. Maar daarvoor is er natuurlijk wel het nodige budget nodig.

Zoekt u ook middelen voor een waardevol project?

Neem dan deel aan de online infosessie crowdfunding op maandagavond 27 april. U leert er meer over de mogelijkheden die crowfunding biedt.

Deze vorming vaart onder de vlag van 'Erfgoed in de praktijk', het praktijkgerichte vormingsaanbod dat wordt georganiseerd door Davidsfonds, Histories, CRKC-PARCUM, Herita en FARO, werd financieel mogelijk gemaakt dankzij Cera. De sessies zelf worden deze keer gegeven door Growfunding.

Foto: Geschiedenis voor kids. Van links naar rechts: een hofdame, de hertog van Alva, Keizer Karel V, Françoise van Luxemburg, Lamoraal van Egmont en zijn echtgenote Sabina van Beieren (c) Davidsfonds Zottegem.

tine vandezande