Erfgoeddag met een twist

Double bill Vandekeybus - Cherkaoui - FONTYS (c)

De Dag van de Dans in Vlaanderen en Brussel vindt elk jaar plaats op de zaterdag vóór International Dance Day op 29 april. Dit jaar is dat op zaterdag 27 april, in hetzelfde weekend als Erfgoeddag.

Initiatiefnemer Kanaries in actie vzw vertelt: “In het buitenland oogsten choreografen en dansers uit onze regio veel lof en waardering. Zeker Brussel, en bij uitbreiding Vlaanderen, is uitgegroeid tot een belangrijke aantrekkingspool in het internationale danslandschap. In eigen land kan de spreiding en zichtbaarheid echter veel beter. De Dag van de Dans is een uitnodiging aan het grote publiek om nader kennis te maken met de wereld van de hedendaagse dans, om zo deze kunstvorm meer bekend én bemind te maken.”

Voor het volledige programma kunt u een kijkje nemen op www.dagvandedans.be. En ook tijdens Erfgoeddag zijn er heel wat activiteiten die de brug slaan met het dansthema.

Deze vijf activiteiten nodigen u alvast uit om in het weekend van 27 en 28 april Erfgoeddag te combineren met de Dag van de Dans.

Rond de meiboom (Dansvoorstelling in Sint-Truiden)

Rond de meiboom

Volksdans leeft, en nu en dan worden er nieuwe dansen gecreëerd, uitgeprobeerd en verbeterd, tot er een dansje overblijft dat er goed uitziet en dat fijn is om te dansen. Zoals elk jaar danst Volkskunstgroep Pierlala ook dit jaar rond de meiboom. Ze brengen daarbij een aantal zelfgemaakte dansen ten beste. Verder lezen.

Wij maken het samen, wij maken het goed (Demonstratie in Ekeren)

Wij maken het samen, wij maken het goed

'De Uiltjes' bestaat uit een dans-, muziek-, kinderdans- en kantklosgroep. Laat u door de dansers meenemen in hun wervelende wereld van authentieke en nieuwe Vlaamse dansen. Of maak kennis met het handwerk van de kantklossers. Dat is moderner en toegankelijker dan u misschien verwacht. Vindt u het moeilijk om te kiezen? Dan gaat u gewoon voor beide! Verder lezen.

Bruegelmarkt (Markt in Veurne)

Bakkerijmuseum Veurne

2019 is Bruegeljaar! De taferelen die de Vlaamse Meester neerzette, bevatten interessante inzichten in de eetcultuur van de 16e eeuw. Tijdens de Bruegelmarkt demonstreren vakmannen de bereiding van brood en gebak uit de 16e en 17e eeuw, proeft u Bruegeliaanse lekkernijen of leeft u zich uit met oer-Vlaamse volksspelen. Een smakelijk volksfeest barst los, begeleid door traditionale muziek én dansen! Verder lezen.

150 jaar Stadsschouwburg: terug naar de belle époque (Demonstratie in Brugge)

Stadsschouwburg Brugge (c) Visit Bruges

De Koninklijke Stadsschouwburg in Brugge bestaat dit jaar 150 jaar. Voor de viering in september organiseert Cultuurcentrum Brugge i.s.m. Lierika een 20-delig naaiatelier. De cursisten tonen u hoe ze hun eigen kostuum in de stijl van 1869 maken. Omdat tijdens het Erfgoedweekend ook de Dag van de Dans gevierd wordt, dansen de leerlingen van Dansschool Defurne in belle-époquekledij. Lees verder.

Hoe maakt u theater? (Rondleiding in Gent)

Logo NTGent

NTGent neemt u mee langs een parcours door de gerenoveerde schouwburg en toont hoe theater wordt gemaakt. Van begin tot einde, van stukkeuze tot première en zelfs op 'tour', alles wordt hier uit de doeken gedaan. Op allerlei verborgen plekjes wordt u getrakteerd op toon- en oefenmomenten van verschillende disciplines zoals toneel, dans en beeldende kunst. Kom en ontdek! Verder lezen.

Campagnebeeld

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Zet zondag 28 april met stip in uw agenda!

Foto's:

  • Foto cover: (c) Double bill Vandekeybus - Cherkaoui - FONTYS 
  • Foto Stadsschouwburg Brugge: (c) visitbruges.be
  • Logo NTGent: (c) ntgent.be
  • Overige beelden: inzendingen van de deelnemers bij Erfgoeddagactiviteiten editie 2019
tine vandezande