Erfgoeddag. De keuze van de collega's

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

Maakte u al een keuze uit het rijke Erfgoeddagaanbod? Doe het snel, want nu zondag, 28 april, is het zover. Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richten maar liefst 950 gratis activiteiten volop de schijnwerpers op vakmanschap. Benieuwd naar welke activiteiten de FARO-medewerkers uitkijken? U leest het hier!

Marc Jacobs, directeur

www.erfgoedcelbrugge.be/nl/42-word-zelf-een-brugse-kaarsengieter

“Op zaterdag wordt in Brugge al een reeks activiteiten aangeboden, die ik zal bezoeken. Ik ga dan vooral de historische toer op en zoek naar de ambachten uit de Nieuwe Tijd. Zo zal ik onder meer gaan luisteren naar de lezing over het ambachtsgilde van de kaarsengieters en zal ook hun huis en vroegere kapel, met de toepasselijke naam 't Keerske bezoeken. Daarnaast ga ik zeker ook langs in de Openbare Bibliotheek Brugge om te gaan kijken hoe de ambachtelijke vaardigheden in de Encyclopédie van Diderot en d'Alembert in een kennissysteem werden gevat. Het zijn, naast de vele hedendaagse ambachtsmensen die in Brugge actief zijn, twee totaal andere manieren om zicht te krijgen op die wereld van ruim 250 jaar geleden. 

Op zondag ben ik in Brussel. Op mijn programma staat onder meer een bezoek aan de artisanale markt in Sint-Jans-Molenbeek en een bezoek aan de tentoonstelling in het gemeentehuis van Molenbeek over boekbinder José Carvalho. Zo verken ik de relatie tussen culturele diversiteit, hedendaagse beleving van ambachtelijke kwaliteit en eigentijdse toepassingen in een grootstad.”

Annemie Vanthienen, content manager | bibliothecaris

Demonstratie diamant: het vakmanschap van de Kempense slijpers

"Ik ga dit jaar voluit voor het Kempens erfgoed. In Nijlen organiseert het Kempens Diamantcentrum, gevestigd in de oude slijperij Lieckens, een reeks demonstraties door ervaren diamantslijpers. Zoals veel mensen in de regio hoorde ook ik als kind verhalen van buren, kennissen of familieleden die 'in den diamant' werkten. Deze activiteit is dus een unieke kans om het ambacht vanop de eerste rij mee te maken.

Verder ga ik zondag hoogstwaarschijnlijk ook een kijkje nemen in Vorselaar, mijn geboortedorp. Daar belicht een tentoonstelling het rijke sporterfgoed van de gemeente, met ruime aandacht voor de Vorselaarse sportclubs en -kampioenen. Bovendien wordt er in het oude bakhuis op het erf van De Schranshoeve, een historische langgevelhoeve, op ambachtelijke wijze brood gebakken. Dat mag ik niet missen!"

Jürgen Vanhoutte, adviseur behoud en beheer

De tapijtschool van Heverlee

“Persoonlijk kijk ik vooral uit naar de presentatie van het wetenschappelijk erfgoed in de Universiteitshal van de KU Leuven. Niet alleen omdat de KU Leuven mijn oude alma mater is, maar ook omdat dit een van de eerste keren is - denk ik - dat de universiteit op Erfgoeddag met dergelijk academisch erfgoed naar buiten komt. De kinderen kijken vooral uit naar het bespelen van de beiaard in Abdij van Park en het leren tapijtweven in het Heilig Hartinstituut in Heverlee.”

Silke Theuwissen, grafisch vormgeefster

Matrix

"We zoeken het niet al te ver en trekken met de kinderen naar Leuven. Eerste stop: het stadsarchief, om er de topexemplaren van stads- en ridderzegels te bekijken. Rik kan er aan de slag om zelf een ridderzegel te maken. Vervolgens gaan we de muziekmachine 'Musica Futurista' ontdekken in het Cera-gebouw. Benieuwd of we er een mooi deuntje uitkrijgen. En hopelijk passeren we nadien nog even bij de koffiebranders in de universiteitshal voor een workshop cupping.”

Bart De Nil, adviseur participatie, welzijn en sectorcoördinator archieven

Caritas

"Ik trek zondag naar Melle waar erfgoed en geestelijke gezondheidszorg elkaar vinden: 'Handenarbeid maakte deel uit van het leven in Caritas. Kom te weten hoe zowel zusters als patiënten de handen uit de mouwen staken om de instelling zelfvoorzienend te maken. Verder ontdekt u tijdens een workshop met erfgoedobjecten hoe erfgoed en zorg hand in hand kunnen gaan en vertellen de architecten van het Kanunnik Triest Plein over hun visie op het voormalige paviljoen.'"

Olga Van Oost, adviseur museologie en sectorcoördinator musea:

Foto Ludo Van Bouwel

“Ik hou het zondag zeer dicht bij huis, en ga naar het wijkcentrum in Mariaburg, waar de locals vertellen over het ambacht van de glazenier. Er is een tentoonstelling, rondleiding en lezing over het werk van kunstglazenier Eduard Van Rompuy. In onze buurt waren in vroeger tijden nog meer ambachtslieden gevestigd. Er waren ook diverse diamantslijperijen zoals industriediamant Van Hoof, Goetstouwers, De Wint, Wildiers, Lauwers en Temst en smeden zoals smeden Van Hooydonck, Bolens en Cornelissen waren er heel actief. Naar het schijnt zijn de juweliers-horlogemakers Clinckx en Matthee deel van het collectieve geheugen van de oude wijkbewoners. Ik ben dus benieuwd!"

Gregory Vercauteren, adviseur lokaal & regionaal cultureel-erfgoedbeleid:

Handen van Guy

“In mijn thuisstad Mortsel is er een heuse ambachtenroute, met stopplaatsen en demonstraties over pottenbakken, bijenteelt, kantklossen en houtbewerking. In Brasschaat wil ik nog een expo oppikken over de diamantnijverheid in de Voorkempen. Ik had altijd gedacht dat de Kempense diamantnijverheid zich vooral concentreerde in de regio Nijlen-Herentals, maar blijkbaar legde ook Brasschaat zich toe op de diamantbewerking."

Birgit Geudens, directiesecretaresse, office manager:

Sfeerbeeld workshop bij het Speelgoedmuseum

"Ik kies voor de activiteit 'Kruip in de huid van een modeontwerper en laat je gaan in de Barbie Photobooth'. Dit is een activiteit bij het Speelgoedmuseum van Mechelen. Waarom? Dit is een activiteit die ik samen met mijn dochter van 9 kan doen. Papa laten we thuis om te klussen. Mijn dochter is graag creatief bezig en is vooral geïnteresseerd in stofjes, zelf poppenkleren maken en … in Barbies natuurlijk. Daarom ben ik ook benieuwd naar de photobooth."

 

Roel Daenen, manager communicatie, pers en partnerships

MAS: de smidse van de scheepsherstellers op Erfgoeddag

“Op Erfgoeddag trek ik naar de haven van Antwerpen. En met name 'De smidse van de scheepsherstellers'. Dat doet dromen van reizen, avontuur ... Aansluitend ga ik even langs in het MAS-depot en waarschijnlijk ga ik ook kijken in het ADVN, voor de prikkelende expo 'Gemaakt achter prikkeldraad'.

Katrijn D’hamers, adviseur participatie en diversiteit

Tegelmuseum staande foto

“Ik ga naar de activiteiten in eigen gemeente, Hemiksem. Wij hebben een verleden in de tegelproductie. Het belangrijkste productiecentrum van de Belgische industriële tegel was de Hemiksemse fabriek Gilliot & Cie, nabij de oude Sint-Bernardusabdij van Hemiksem. Ik kijk er ook naar uit om de Pozzo-tegelcollectie te zien, die het Tegelmuseum in bruikleen heeft van de Koning Boudewijnstichting. De meer dan 9.000 tegels van verzamelaar Pozzo vormen een belangrijke referentiecollectie. Het Tegelmuseum loert zowat om mijn hoek. Het herbergt een lokale interessante geschiedenis die nog door meer inwoners mag worden bezocht. De gemeente maakt er bovendien een extra feestelijke dag van met een picknick en allerlei activiteiten in het abdijpark."

tine vandezande