Bokkenrijders in het Maasland

Foto: Detail uit de affiche 'Als dieven in de nacht'. De volledige affiche kunt u hier bekijken. (c) Musea Maaseik.

Erfgoeddag, oorspronkelijk gepland op zaterdag 25 en zondag 26 april, kan dit jaar helaas niet doorgaan. De gezondheidsrisico's voor de organisatoren en de bezoekers zijn te groot. Deze beslissing belet ons echter niet om hoopvol vooruit te kijken naar april 2021, wanneer Erfgoeddag én het thema 'De Nacht' hernomen worden.

De komende weken zetten we telkens een (erfgoed)organisatie of persoon in de kijker die de brug slaat naar Erfgoeddag 2021. Want zeg nu zelf, bij wie doet 'De Nacht' nu niet dromen en hopen, plannen smeden en tot de verbeelding spreken?

Musea Maaseik: Erfgoeddag maak je samen

Het thema 'De Nacht' trok Musea Maaseik meteen aan. Stephanie Cousin, wetenschappelijk stafmedewerker-curator bij Musea Maaseik vertelt: “Speciaal voor Erfgoeddag werkten we onze eerste Night@TheMuseum uit, inclusief overnachting met activiteiten in het museum. Uiteraard blijven we dit idee warm houden voor volgend jaar.”

Dankzij Erfgoeddag slaagt de dienst Toerisme-musea van Stad Maaseik erin om diverse organisaties en sprekers een forum te geven. Normaal gezien zouden er drie lezingen plaatsvinden over de bokkenrijders. Leden van Heem- en cultuurkring Utersjank en Werkgroep Documentatie Maaseik leverden hiervoor op eigen initiatief inhoudelijke input.

Stephanie: “We streven ernaar om ook in de toekomst de duurzame kaart te trekken en activiteiten echt aan Erfgoeddag op te hangen. De promotie die je ervoor in de plaats krijgt, is bijzonder waardevol want je bereikt op die manier immers een nieuw publiek.” 

Creatief in tijden van corona

Stephanie: “Momenteel wordt er in de mate van het mogelijke voortgewerkt aan de tentoonstelling. We proberen de digitale kaart te trekken door elke week een recept uit onze voormalige kookworkshops te posten op Facebook. Ook een virtueel bezoek aan het museum is een piste die we momenteel bekijken. Wordt vervolgd!"

Foto: Detail uit de affiche 'Als dieven in de nacht'. De volledige affiche kunt u hier bekijken. (c) Musea Maaseik.

tine vandezande