Middeleeuws steekspel heruitgevonden met nieuwste technologieën

Het Zotste Gat van Brugge © Bert Bernolet, Het Zotste Gat van Brugge

Het Zotste Gat van Brugge bewijst dat middeleeuwse geschiedenis en hedendaags entertainment perfect hand in hand kunnen gaan. Het combineert eeuwenoude tradities met moderne technologie tot een levendig en spannend spektakel. In dit unieke evenement kampen de deelgemeenten van Brugge om de titel van ‘Zotste Gat’. Hun strijd culmineert in een spectaculaire finale: een ludiek middeleeuws steekspel zoals u het nog nooit zag.

Deze tekst werd geschreven door Bert Bernolet, initiatiefnemer van Het Zotste Gat van Brugge, een prettig gestoord volksfeest.

Het moderne steekspel: een finale als geen ander

Het Zotste Gat van Brugge

Het hoogtepunt van Het Zotste Gat van Brugge is een steekspel in het centrum van de stad. Elke deelgemeente kiest een ridder die in een bumperbal (zoals bij bubbelvoetbal) met gemonteerde lans en schild, de strijd aangaat. Het doel is simpel: de tegenstander omverwerpen in een spannende en humoristische strijd. Maar het gaat verder dan dat: motion trackers en camera’s zetten het hele schouwspel in real time om in een virtuele ervaring. Op een groot scherm zien en horen toeschouwers de ridders niet als bumperballen, maar als échte middeleeuwse ridders te paard, vechtend in een authentiek middeleeuws decor.

En er is meer. Toeschouwers nemen zelf ook actief deel, door een QR-code te scannen en uitdagingen aan te gaan met tegenstanders uit andere deelgemeenten. Winnaars verdienen munten die ze kunnen gebruiken om de wapenuitrusting van hun ridder te verbeteren, waardoor hun deelgemeente meer kans maakt op de overwinning. Of hoe de eeuwenoude traditie van het steekspel op een vernieuwende en interactieve manier herbeleefd wordt.

Erfgoeddag: inspiratie voor uw project

Wil u erfgoed net zo speels en innovatief tot leven brengen als in Het Zotste Gat van Brugge? Met deze pakketten kunt u op Erfgoeddag aan de slag:

ontwerp bumperball
  • Interactief steekspelpakket: organiseer uw eigen moderne steekspel. Dit pakket bevat bubbelridderpakken voor zowel volwassenen als kinderen. Optioneel kunt u de VR-beleving toevoegen voor een ultieme ervaring.
  • Kinderactiviteitenpakket: laat kinderen hun eigen middeleeuwse zegelring ontwerpen en 3D printen met ingezamelde petflessen. Voeg een VR-bril toe waarmee ze zich in een middeleeuwse wereld kunnen begeven en laat ze via een slimme spiegel kleren uit die tijd passen.
  • Voorrondespakket: een behendigheidsparcours waarbij deelnemers in bubbelridderpakken ringen moeten pakken, schilden raken en obstakels ontwijken. De snelste deelnemer wordt gekroond tot ‘ridder’ van de stad. Alle winnaars komen op Erfgoeddag samen voor de grote finale van het moderne steekspel.
  • Live Streaming Idee: alle deelnemende steden kunnen camera’s − door ons geleverd voor de VR-beleving − linken aan een centrale website zodat toeschouwers in verschillende steden het evenement kunnen volgen en aan één grote online competitie kunnen deelnemen.
  • Promotieactie ‘Word dé ridder van uw stad’: roep inwoners op om zich in te schrijven voor de selectieproef om ridder te worden via promotievideo’s en berichten. De selectie bestaat uit het behendigheidsparcours van het ‘Voorrondespakket’, waarbij de winnaar zijn of haar stad vertegenwoordigt tijdens het moderne steekspel in Brugge.

Interesse in een pakket of nog een ander idee om samen te werken? Contacteer ons!

Zin om erfgoed tot leven te brengen? Sluit u aan bij Het Zotste Gat van Brugge of organiseer uw eigen moderne steekspel op Erfgoeddag. Maak erfgoed speels, toegankelijk en inspirerend voor jong en oud. Samen kunnen we geschiedenis op een vernieuwende manier vieren!

Meer info via organisatie@hetzotstegatvanbrugge.be

Het Zotste Gat van Brugge
Het Zotste Gat van Brugge
Het Zotste Gat van Brugge
Het Zotste Gat van Brugge
Erfgoed logo

Erfgoeddag 2025 draait om het thema Game on! Of u nu oude volksspelen nieuw leven wilt inblazen, een interactieve tentoonstelling over sportgeschiedenis wilt organiseren, of samen met lokale jeugdverenigingen een doe-activiteit wilt opzetten: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Om u op weg te helpen, bundelden we allerlei inspiratie. Van werkvormen en locaties tot mogelijke partners en inhoudelijke voorbeelden: u vindt het allemaal in ons inspiratieluik

Foto's: © Bert Bernolet, Het Zotste Gat van Brugge

Seppe Van Pottelbergh
erfgoeddag
Evenement