Workshops intersectionaliteit: Setareh Noorani te gast

Collecting Otherwise Working Group, ©Nieuwe Instituut

Op dinsdag 11 en woensdag 12 juni organiseert FARO twee workshops over intersectionaliteit in de erfgoedpraktijk.

  • Op dinsdag gaan we in op meerstemmigheid in de archiefpraktijk en bekijken we nieuwe manieren om erfgoed te verwerven, te inventariseren en te ontsluiten.
  • Op woensdag duiken we via een introductie en een workshop in de toepassing van intersectionaliteit in de erfgoedpraktijk.

Samen weten we meer

Voor de invulling van deze twee dagen nodigen we Setareh Noorani van het Nieuwe Instituut (Rotterdam) uit. Setareh is architect en onderzoeker en werkt mee aan het project Collecting Otherwise. Daarin onderzoekt ze mee de mogelijkheden van een alternatieve architectuur-, erfgoed- en archiefpraktijk die aansluit bij een samenleving in verandering.

In 2020-2021 werd er onder de noemer Seen/Unseen vanuit een intersectioneel-feministisch en (gender)queer perspectief gekeken naar de Rijkscollectie. In Post/De/Colonial hielden de onderzoekers zich dan weer bezig met de relatie tussen de architectuurcollectie en de koloniale geschiedenis. In de laatste twee iteraties (2023-2024) staat The Toolshed centraal, een 'gereedschapskist' die kan helpen bij het verder ontwikkelen van nieuwe manieren om erfgoed te verwerven, te classificeren en te presenteren.

Het zijn die ervaringen en die concrete tools die we op 11 en 12 juni met u delen. Op beide dagen gaan we samen aan de slag. We vragen u daarom om vooraf enkele zaken voor te bereiden, zoals het lezen van een tekst en het meebrengen van een case, zodat u optimaal aan de start verschijnt.

Setareh Noorani © Simaa Al Saig, Nieuwe Instituut

Wie graag op voorhand al wat kennismaakt met Setareh Noorani, vindt in het juninummer 2022 van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed een interview, afgenomen door FARO-collega’s Elien Doesselaere en Jelena Dobbels.

Op het programma

11 juni 2024 | Workshop meerstemmigheid in de archiefpraktijk: nieuwe manieren om erfgoed te verwerven, te inventariseren en te ontsluiten

Op dinsdag 11 juni verwelkomen we erfgoedwerkers die bezig zijn met of interesse hebben in alternatieve methoden voor het verwerven, inventariseren en ontsluiten van archieven. Na een lunch en netwerkmoment stelt Setareh Noorani de ontwikkelde methodologieën en instrumenten uit het project Collecting Otherwise aan u voor.

Daarna bent u aan de beurt: hoe ging u in uw archief aan de slag met een ethisch vraagstuk? Na een korte pauze test u enkele tools van Collecting Otherwise uit en past u ze toe op uw eigen case.

  • Voorafgaand aan de workshop kunt u aansluiten bij een lunch en netwerkmoment (start om 12.00 uur).
  • De vorming start om 13.00 uur. Het einde wordt voorzien rond 16.00 uur. 
  • Locatie: Vlaams Architectuurinstituut, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
  • Inschrijven doet u via de FARO-kalender.

12 juni 2024 | Intersectionaliteit in de erfgoedpraktijk: een introductie en workshop

Woensdag 12 juni staat volledig in het teken van ‘intersectionaliteit’ en hoe u dit concept in uw eigen erfgoedpraktijk kunt toepassen. We starten met de bespreking van een hoofdstuk uit het recent verschenen boek De kritische bezoeker: erfgoedpraktijken in verandering (Wereldmuseum, Maastricht Universiteit, Reinwardt Academie). Vervolgens gaat Setareh Noorani in op haar ervaringen met intersectionaliteit in de praktijk.

Wie intersectionaliteit zegt, zegt ook ‘interne gedragenheid’ en ‘samenwerking’. Hierop focussen we na de lunch. In twee hands-onworkshops stelt u uw eigen ‘care rider’ op en brengt u uw netwerk in kaart via de methodiek van podmapping.

  • Onthaal vanaf 9.30 uur. De vorming start om 9.45, het einde is voorzien omstreeks 15.30 uur 
  • MAS-box, Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen
  • Inschrijven doet u via de FARO-kalender


Foto: Collecting Otherwise Working Group © Nieuwe Instituut en Setareh Noorani © Simaa Al Saig, Nieuwe Instituut

saidja steenhuyzen