Verslag, presentaties en foto's studiedag ‘Praatjes bij plaatjes? Over teksten in musea en tentoonstellingen’

Campagnebeeld 'Praatjes bij plaatjes'

Op 11 mei ll. liep het Red Star Line Museum vol voor de studiedag ‘Praatjes bij plaatjes? Over teksten in musea en tentoonstellingen’. Samen met een honderdtal deelnemers wou FARO de staat opmaken van het tekstgebruik in musea en bij tentoonstellingen. Wie doet wat, en waarom? En daartoe nodigden we een aantal ervaringsdeskundigen uit, uit binnen- en buitenland.

Ook benieuwd naar de inzichten van het Rijksmuseum, het Palazzo Strozzi, Texture, Jenevermuseum en het Nationaal Museum van de Speelkaart? Of nog, de getuigenissen van Mons 2015, Contour en Buda? U kunt hieronder het uitgebreide verslag van de dag ophalen, en daarbij ook online de powerpointpresentatie van elke spreker bekijken.

Bovendien is er een natraject, dat verder bouwt op de inzichten van deze studiedag. Teksten in musea en tentoonstellingen behoren tot de belangrijkste instrumenten om te connecteren met bezoekers. Via teksten kunt u het publiek immers beter doen kijken en meer laten zien. Meer zelfs, teksten kunnen bezoekers aanzetten tot interactie. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze teksten begrijpelijk zijn en vlot lezen? Wat is bijvoorbeeld de ideale lengte en welke tone of voice gebruikt u het best?

FARO nodigt u uit voor de tweedelige training Heldere teksten in musea en tentoonstellingen, op 5 en 19 oktober. In deze training kruipt u in de huid van uw bezoekers en denkt u samen met de andere deelnemers na hoe u complexe boodschappen op een bevattelijke manier kunt verwoorden. Aan de hand van enkele tips herschrijft u teksten. De training bestaat uit een cursusdag en een terugkomnamiddag, en is in de ervaren handen van een trainer van Wablieft. Opgelet, laatste plaatsen!
 

Roel Daenen
publieksbemiddeling
communicatie
Rijksmuseum
Jenevermuseum
Texture
Mons2015
museumteksten
tentoonstellingsteksten
Contour
Buda
Nationaal Museum van de Speelkaart
Palazzo Strozzi
Studiedag