Striperfgoed in Kortrijk, Brussel en Rotterdam

(c) Lucky Comics

De 70e verjaardag van de stripheld die sneller schiet dan zijn schaduw in Kortrijk, de 7e editie van het Stripfeest en ten slotte ook nog de opening van het Strips!-museum in Rotterdam. Stripliefhebbers zien een goedgevuld weekend tegemoet.

Wie dit weekend in Kortrijk rondwandelt, zal allicht raar opkijken. De stad aan de Leie krijgt een Far West-make-over. Waarom? Omdat Morris, het pseudoniem van Maurice De Bevere, zeventig jaar geleden voor de eerste keer zijn Lucky Luke opvoert in het magazine Spirou/Robbedoes. Hij behoort tot de eregalerij van Vlaamse stripauteurs, samen met Willy Vandersteen, Marc Sleen, Jef Nys en Bob de Moor.

Lucky Luke is, samen met Kuifje, Asterix en De smurfen een van de populairste Europese strips. De avonturen van de ‘poor lonesome cowboy‘ houden al sinds 1947 drie generaties stripliefhebbers in de ban. In de loop der jaren gingen er in 23 talen een slordige 300 miljoen albums met de belevenissen van de personages van Morris over de toonbank. Morris creëerde Lucky Luke in 1946, als parodie op de klassieke John Ford-westerns waarin de outlaws burgerlijke trekjes krijgen. In zijn strips zijn de outlaws (de Daltons!) anti-helden. Ook de archetypische cowboy Lucky Luke wordt van zijn voetstuk gehaald door … zijn paard. Door die parodiërende aanpak was Morris zijn tijd ver vooruit. Hij haalde zijn mosterd, zowel inhoudelijk als vormelijk, bij andere cultuurvormen zoals films, en had op zijn beurt een onuitwisbare invloed op het westerngenre en de beeldvorming errond.

Zelf zocht de minzame Kortrijkzaan de publiciteit niet op. Zijn familie trok die lijn ook na zijn dood door. Toen drie jaar geleden in Turnhout een handvol originele platen te zien was, was dat groot nieuws. Tot dan was er nagenoeg niets uit de kluizen gekomen. Daar kwam eind januari verandering in. Tijdens het festival van Angoulême opende een grote retrospectieve waar 150 originele tekeningen en platen te zien waren. Dat de expo ‘L’art de Morris’ heet, is geen toeval: de aandacht wordt volledig toegespitst op het tekenwerk van Morris. Bij de expo, die nog tot en met 18 september loopt in La cité internationale de la bande dessinée et de l’image, hoort een Franstalige catalogus, die verscheen bij uitgeverij Dargaud en 45 euro kost.

Lucky Luke krijgt ook een centrale rol tijdens de Antwerpse Boekenbeurs en in het stripbelevingscentrum dat dit najaar de deuren moet openen in het Antwerpse Centraal Station. Meer over zeventig jaar Lucky Luke leest u in het uitgebreide dossier in Stripgids 45.

Brussel

In Brussel is er dit weekend dan weer de zesde editie van het Stripfeest. Dat brengt hulde aan het stripverhaal in al zijn vormen. Het  verwelkomt zo’n 100.000 bezoekers. Het kloppend hart van het feest is het Warandepark. Daar zijn stripmusea, tientallen uitgeverijen, tentoonstellingen, boekhandels, striphandelaars en kleine uitgeverijen gecentraliseerd. Op het programma staan tentoonstellingen, lezingen, workshops en signeersessies met een honderdtal auteurs. Het Canadese Quebec – dat een erg rijke stripproductie en -traditie kent – staat in de kijker.

Rotterdam

Zoekt u het liever over de grens? Dan moet u op zaterdag 3 september naar Rotterdam. Daar opent het nieuwe stripmuseum Strips! Dat gebeurt met een expo over het strip- en reclamewerk van Martin Lodewijk en een signeersessie van Lodewijk en Gerard Leever, tekenaar van ‘Suus & Sas’ uit weekblad Tina.

Met de aandacht voor buitenlandse tekenaars zoals Hergé en Walt Disney hoopt Strips! een aanvulling te zijn op het Nederlands Stripmuseum in Groningen. In het 2000 m² grote gebouw is ook plaats voor animatiefilms, computer game art en cartoons. In samenwerking met de Openbare Bibliotheek Rotterdam werd een stripbibliotheek en -documentatiecentrum opgericht. Een hapje eten kan in lunchcafé IJzerbroot, vernoemd naar Lodewijks ‘Agent 327’.

 

Leestip: in juni 2014 wijde faro | Tijdschrift over cultureel erfgoed een dossier aan striperfgoed.

https://www.youtube.com/watch?v=zchzzMJJMTo
Roel Daenen