Rozen op Klara

Wilde rozen, Vincent van Gogh (1853-1890), Saint-Rémy-de-Provence, mei-juni 1889. Olieverf op doek, 24.5 cm x 33.5 cm. Credits: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Op Klara kunt u dezer dagen naar een bijzondere radioreeks luisteren. Producer Liesbet Vereertbrugghen verzamelde zestig verhalen waarin de roos - of Rosa - van de partij is. Daarbij maakt ze vaak en graag een uitstapje naar de cultureel-erfgoedsector.

Al voor onze tijdrekening kreeg de roos een aparte status, stelt Vereertbrugghen. Deze sterke bloeier, innemend van schoonheid, bedwelmend van geur, erg gewild om haar medicinale eigenschappen is al eeuwen de lieveling van goden, heiligen, helden, kunstenaars, alchemisten, esoterische broederschappen, verliefden, mannen, vrouwen en gewone stervelingen zoals u en ik. Geen andere bloem is beladen met zoveel symboliek. In zestig uiteenlopende verhalen komt u meer te weten over de onderliggende betekenis van deze ‘koningin uit bloemenland’.
 
Welke rol speelt de roos in Le Petit Prince van de Saint-Exupéry? Waarom kreeg de Schone Slaapster de naam Doornroosje? En wie is Rosamunde uit het strijkkwartet van Schubert? De roos brengt u bij de verleidingstactieken van Cleopatra, bij de scheiding van Joséphine en Napoleon en bij het nichtje van Jacques Brel. Met de roos en Rosa reist u ver weg in de tijd, de hele wereld rond om terug thuis te komen in ‘Rozenland’. "Op rozen. Een bloem-lezing is als een rozentuin in boekvorm ‘waar de herfstwind geen vat op heeft'." (Saadi, Perzië, 13e eeuw).  

U ontdekt de reeks en de bijhorende publicatie op de website van Klara.
 
Liesbet Vereertbrugghen is musicologe en producer bij Klara. Ze was coauteur voor de gidsen: Iedereen Klassiek. Muziek voor alle emoties en maakte de bekroonde cd-reeks Klara4Kids. Ze realiseerde een hele reeks muziektheatervoorstellingen  waaronder Als Louise. De vrouwen van Mozart, Ongeveer Schubert, Mel Bonis m/v van het jaar. Haar passie voor natuur, muziek en cultuur combineert ze in dit project, met boek en cd.

Foto: Wilde rozen, Vincent van Gogh (1853-1890), Saint-Rémy-de-Provence, mei-juni 1889. Olieverf op doek, 24.5 cm x 33.5 cm. Credits: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Roel Daenen