'Vlaamse Reuzen' en 'Iedereen Klassiek' op Klara

Iedereen klassiek

Radiozender Klara heeft dezer dagen twee erfgoedgerelateerde topics in de kijker. Er is om te beginnen de ‘gebruiksaanwijzing voor beginners & liefhebbers’ Iedereen Klassiek: een boek met twee cd’s. En gisteren, zondag 4 december, ging de nieuwe reeks ‘Vlaamse Reuzen’ op antenne. Neen, geen reeks over een oud Vlaamsch konijnenras, maar wel een vijfluik over de vijf grondleggers van de ‘nieuwe’ oudemuziekprakijk. Die loopt nog tot en met begin januari.

Klara, zo lezen we op het achterplat, “heeft een missie: iedereen klassiek.” Enige missioneringsdrang is de radiozender niet vreemd. ‘Zieltjes winnen’ voor de klassieke muziek – en breder, voor kunst en cultuur – en daarover berichten. Dat zou een samenvatting van de missie van de zender kunnen zijn. Die missioneringsdrang was overigens de onmiskenbare teneur van Klara’s Top 100 die op 26 en 27 november werd uitgezonden. Het evenementiële karakter van dat gebeuren zorgde er ook voor dat dat lijstje – en met ook veranderende posities op de ‘hitcharts’ – werd opgepikt door de (andere) media, zoals deredactie.be.

Het nieuwe boek (met twee cd’s, eventueel uit te breiden tot een box van tien stuks) ‘Iedereen Klassiek’ past ook netjes in die missie. Onbekend maakt onbemind, zoveel is zeker. Het boek is een naslagwerk met tientallen lemma’s. Van a capella, over castraat, glissando, tremolo tot en met de wals. Klara-muzieksamensteller Bart Tijskens legt de termen op een toegankelijke en aanstekelijke manier uit, en geeft daarbij ook een heleboel fijne anekdotes, citaten en voorbeelden (die dan ook nog eens op cd kunnen beluisterd worden). Het oude vocabularium, vaak van Italiaanse oorsprong, kennen en hanteren is een opstapje naar het beter kunnen begrijpen en smaken van de muziek.

Vijf bijna-zeventigers

In de nieuwe reeks ‘Vlaamse Reuzen’ praat Mark Janssens met de grondleggers van de oudemuziekpraktijk in Vlaanderen. Concreet gaat het over (in de wereld van de klassieke muziek) grote namen: Jos van Immerseel, René Jacobs, Philippe Herreweghe, Sigiswald Kuijken en Paul Van Nevel. Vijf (bijna-) 70-ers die vertellen over hoe het allemaal begon, eind jaren 60 - begin jaren 70, en over de weg die ze hebben afgelegd en hoe muziek hun leven heeft bepaald.

Deze musici raken ook thema’s aan die onlosmakelijk verbonden zijn met de muziek: hun zoektocht ‘ad fontes’, de opleidingen aan onze conservatoria, de clash tussen de oudemuziekpraktijk en de ‘moderne’ aanpak, de toekomst van oude muziek-ensembles en de vraag of er in onze maatschappij nog een publiek en politiek draagvlak is voor (oude) klassieke muziek.

Op zondag 4 december was Jos van Immerseel te gast, op zondag 11 december René Jacobs, zondag 18 december neemt Philippe Herreweghe het woord, zondag 25 december zoekt Mark Janssens Sigiswald Kuijken op, en op zondag 1 januari 2017 ontmoet de luisteraar Paul Van Nevel in zijn tuin in Gent.

De laatste Vlaamse Reuzen van zondag 8 januari laat een vertegenwoordiger van de jonge generatie oudemuziekuitvoerders aan het woord : Korneel Bernolet, klavecinist en dirigent. En we luisteren naar drie heren die de oudemuziekfestivals van de Lage Landen in handen hebben: Xavier Vandamme van het festival in Utrecht, Bart Demuyt van Laus Polyphoniae Antwerpen en Tomas Bisschop van het MA Festival Brugge.

Meer info: www.klara.be

Roel Daenen