Podcasttip | De verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam)

De familie Adèr © Gabriella Adèr

Meer dan een miljoen luisteraars: faut le faire. En misschien al helemaal voor een podcast over het migratieverleden van een Nederlands-Italiaanse familie. Als u nog op zoek bent naar inspiratie voor Erfgoeddag over ‘Thuis’, weet u wat beluisterd.

De verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam) is een vierdelige reeks die de migratiegeschiedenis van een Siciliaanse familie uitspit. Van een bergdorpje verhuisde de familie Adèr in 1969 naar de Rotterdamse havenwijk Feyenoord. Na het overlijden van de oma van podcastmaker Gabriella Adèr steekt een oud familieconflict de kop op. De grotendeels onuitgesproken ruzie ontspint zich tussen Gabriella’s moeder en ooms. Gabriella begrijpt niet wat er precies is gebeurd en trekt op onderzoek uit, met de microfoon in de hand.

De familie Adèr © Gabriella Adèr

Ze gaat op zoek naar de oorsprong van deze ruzie, die volgens haar moeder haar oorsprong vond in de migratie. Wat gebeurde daar dat nog steeds weerslag heeft op de relatie tussen broers en zussen, maar ook op de generatie erna? Zoals op Gabriella. Want ook zij groeit op met een gevoel van heimwee en melancholie, dat als een donkere wolk boven de familie hangt.

De verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam) neemt een persoonlijke familiegeschiedenis als uitgangspunt en belicht de gevolgen van migratie op sociaal en psychologisch vlak. Zo werpt deze podcast een nieuw perspectief op een ‘groot thema’ als migratie.

Gabriella Adèr maakte eerder o.a. de podcasts De Kasteelmoord (VPRO), Mijn kind, de moordenaar (De Standaard), Cocaïnekoorts (NRC) en Leven met de maffia (KRO-NCRV). Ook is ze een van de presentatoren van de podcast Vandaag (NRC). Deze podcast is een serie van OVT/VPRO voor NPO Radio 1.

Beluister De verschrikkelijk mooie migratie (en alles wat erna kwam) op de website van NPO of via Spotify. Er is een bijzondere rol weggelegd voor de Italiaanse muziek; Gabriella Adèr benoemt muziek op een bepaald moment als "het kostbaarste bezit voor migranten". De playlist kunt u via deze link beluisteren. 

Foto's: de familie Adèr © Gabriella Adèr

Roel Daenen
emigratie
podcast
erfgoeddag
Lezing of presentatie