Nieuw museum in het nieuwe station van Mechelen

Pop in het station van Mechelen Nekkerspoel. © Sylvie De Weze

Het Speelgoedmuseum opent in de zomer van 2022 op een topligging in het vernieuwde stationscomplex van Mechelen. Tot aan de verhuis naar die nieuwe locatie blijft het museum open op zijn huidige stek vlakbij station Nekkerspoel, met tijdelijke tentoonstellingen en activiteiten.

Het Speelgoedmuseum won een marktconsultatie van de NMBS voor een concessieruimte die rechtstreeks verbonden is met het station Mechelen. Dat past perfect in de plannen van Stad Mechelen en NMBS rond de invulling van de nieuwe stationsbuurt.

Aanwinst voor nieuwe stationsbuurt

Een publiekstrekker als het Speelgoedmuseum op een centrale en vlot bereikbare locatie is een win-win voor alle partijen. "Het station van Mechelen wordt de volgende jaren volledig vernieuwd en de aanwezigheid van het Speelgoedmuseum in de stationsomgeving geeft die vernieuwing extra glans. De locatie in een multimodaal knooppunt zal ongetwijfeld heel wat bezoekers aan het museum voor een duurzame mobiliteitskeuze doen kiezen, die van de trein," zegt Sam Haccour, districtsmanager NMBS. Het Speelgoedmuseum wordt dus nóg vlotter bereikbaar. Het moedigt het gebruik van trein, bus of fiets sterk aan, maar er zal ook voldoende parkeergelegenheid zijn. De nieuwe locatie biedt al die troeven én een uitnodigende verbinding met de binnenstad.

“Een stad is voortdurend in evolutie. De verhuis van het speelgoedmuseum naar het modernste stationsgebouw van het land is ongetwijfeld een unieke promotie voor de visibiliteit van het museum maar het is ook een wissel op de toekomst voor wijk Nekkerspoel. De plek die vrijkomt aan de Nova-toren is immers de motor voor de make-over van de stationsomgeving Nekkerspoel en daarmee het sluitstuk van de vernieuwingsoperatie van de hele wijk. De bestemmingswissel is een proeve van het gedurfd en duurzaam urbanisme waarmee onze stad school maakt tot ver buiten de stadsmuren”, aldus de Mechelse burgemeester Alexander Vandersmissen.

Nieuw station van Mechelen. © Sylvie De Weze

Speelgoedmuseum viert 40-jarig bestaan met nieuwe ambitie

De totale oppervlakte van het nieuwe museum zal, verspreid over twee verdiepingen, 3.500 m² bedragen waarvan 2.000m² aan vaste en tijdelijke tentoonstellingsruimte. Het wordt daarmee beperkter in omvang, maar niet minder groots in opzet. Een gloednieuw museaal concept dat bezoekers klein en groot o.a. sterkere interactie biedt, staat in de steigers. Hiermee mikt het Speelgoedmuseum op 80.000 bezoekers per jaar op de nieuwe locatie. Om dat ambitieniveau waar te maken investeert het Speelgoedmuseum 2.000.000 euro. Het Speelgoedmuseum kan voor de realisatie van zijn toekomstproject ook rekenen op partners als Stad Mechelen en NMBS.

“In 2022 viert het Speelgoedmuseum zijn 40e verjaardag. Ik kan me geen mooier hoogtepunt bedenken dan de creatie van een Speelgoedmuseum 4.0. Ik ben fier op wat we tot dusver hebben ontplooid, maar ook blij een nieuwe horde te kunnen nemen. Op de nieuwe locatie kunnen we onze collectie tonen in optimale museale omstandigheden en onze werking verder professionaliseren,” zegt een trotse Bart Stroobants, voorzitter van Speelgoedmuseum Mechelen vzw.

Meer info vindt u op de website van het Speelgoedmuseum.

Bron: persbericht Speelgoedmuseum
Foto's: © Sylvie De Weze
 

Roel Daenen