Kijktip: ‘Het zit in de familie’

Sfeerbeeld van een opname (c) Eclips TV

Drie jaar na Ben ik familie van?, het genealogisch kinderprogramma op Ketnet, gaat zondag een nieuw, soortgelijk televisieprogramma in première: Het zit in de familie.
 
Voor deze reeks werkte Familiekunde Vlaanderen samen met EclipsTV. Dit keer is de doelgroep volwassenen. In elke aflevering legt iemand een 'probleem' uit zijn of haar familiegeschiedenis voor. Dit probleem is iets wat altijd doorverteld werd in de familie en waarvan de vraagsteller zich afvraagt of dit nu al dan niet klopt met de historische werkelijkheid.

Vervolgens gaan de medewerkers en vrijwilligers van Familiekunde Vlaanderen samen met de vraagsteller op zoek naar het antwoord. Het programma neemt de kijker mee op een boeiende speurtocht langs archieven, musea, gemeentehuizen en op allerlei plaatsen die belangrijk waren in iemands familiegeschiedenis. Experten worden bevraagd en getuigenissen worden verteld. Er zijn zes afleveringen op EclipsTV. Kijkers maken kennis met een missionaris, een landloper, een vondeling, voorouders uit de Baltische staten en in Amerika. De 'oplossing' wordt meer dan eens gevonden dankzij de data uit het genetisch-genealogisch DNA-onderzoek van dr. Maarten Larmuseau.

Het zit in de familie, vanaf zondag 3 juni op EclipsTV (via ProximusTV op kanaal 109, 24u/24u en via Telenet op kanaal 40, tussen 8u en 20u). U kunt een selectie uit het Ketnetprogramma nog herbekijken via de Ketnetwebsite.

Roel Daenen