Hubert in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Hubert (c) Dargaud

Strips en erfgoed? Het is geen vreemde combinatie (meer). Geregeld signaleren we hier interessante initiatieven. Het gaat daarbij meestal over musea die een striptekenaar de opdracht geven om een al dan niet fantasierijk verhaal te vertellen over de instelling, de collecties en de werking. Morgen opent in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten te Brussel een tentoonstelling met werk van de Belgische stripauteur Ben Gijsemans.

Die auteur koos het monumentale kader van de KMSKB als actieplaats voor zijn strip ‘Hubert’ (uitgegeven bij Oogachtend (2014) en bij Dargaud (FR) en Jacoby & Stuart (EN)). In dat verhaal speelt het museum de hoofdrol in de leefwereld van het gelijknamige, ietwat wereldvreemde personage. Met ‘Hubert’ duikt de lezer in een poëtisch en origineel universum dat het museum op een nieuwe manier verkent.

Toen het boek twee jaar geleden verscheen tekende journalist Toon Horsten in De Standaard het volgende op: “Hubert valt te lezen als een parabel over de relatie tussen kunst en werkelijkheid. [Gijsemans:] 'Toen ik mijn eerste pitch voor het project maakte, realiseerde ik me dat het personage troost vindt in een vorm van escapisme. Hij haalt zingeving uit de schilderkunst, terwijl de rest van de wereld vrij beangstigend op hem overkomt. Het verhaal speelt zich in Brussel af, en het leven in de grootstad heeft grote invloed op hem. Hij functioneert er niet goed in. Daarom breek ik in het boek één keer uit het kader, en heb ik een grote tekening van twee pagina's gemaakt die de hectiek die de stad voor hem heeft, met al die honderden indrukken tegelijkertijd, in één beeld moet vatten. Het is de schilderkunst, met telkens één beeld binnen één kader, die hem de orde en het overzicht biedt die hij zo nodig heeft.'”

Het stripverhaal in de kijker

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België melden in het persbericht dat ze “elk type publiek wensen aan te spreken en een uitgebreide waaier van kunstdisciplines willen aanbieden. Reeds in 2009 zette de tentoonstelling 'Belgisch stripverhaal: een kruisbestuiving' in de KMSKB de negende kunst in de bloemetjes; een illustratie van het ontstaan van een onmiskenbare Belgische stijl. De KMSKB waren dan ook meteen enthousiast over het idee van uitgeverij Dargaud om de originele stripplaten van Ben Gijsemans tentoon te stellen.”

Zie voor eerder berichten over 'strips en erfgoed'. Info over de expo vindt u op de website van het museum.

Roel Daenen
strips
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
striperfgoed
Opening / lancering