Henry van de Velde Awards met cultureel erfgoed in hoofdrol

Atlas of Lost Finds – Felideo – Charles Degeyter, Unfold © Wim Knaepen

De Henry van de Velde Awards tonen en bekronen niet alleen Vlaamse ontwerpers, bedrijven en overheden die design slim inzetten, maar ook producten, diensten en systemen met een positieve impact op de samenleving, het milieu en de economie. En dit keer met cultureel erfgoed in de hoofdrol.

Uit honderden inzendingen heeft de jury 27 winnaars in negen categorieën geselecteerd voor de Henry van de Velde Awards 24. Daarvan belichten we hieronder drie met een 'erfgoedinslag'. Mooi is dat u kunt stemmen op een van de 27 projecten. Zo kunt u mee bepalen wie de Public Gold Award verdient. Stemmen kan tot en met 15 december.

Atlas of Lost Finds

Atlas of Lost Finds is een onderzoeksproject ontstaan na de verwoestende brand in het Braziliaanse Nationaal Museum, waarbij 18 miljoen artefacten tot as werden herleid. Als digitale ‘geesten’ vormen 3D-scans geproduceerd vóór de brand nu een van de weinige overgebleven sporen. Het project brengt onderzoekers en makers samen om verloren artefacten nieuw leven in te blazen en ze een hedendaagse betekenis mee te geven.

1302

1302 © Daphne Matthys

1302 is een multimediale belevingsexpo in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk die inzoomt op de Guldensporenslag. Die kerk, een historische plek die in 1302 uitkeek over het slagveld, draagt het verhaal van de slag als een stille getuige in zich. Daarom vormt ze het perfecte canvas om de complexe geschiedenis via deze expo te vertellen. CREATE.eu koos voor een hoogtechnologische invulling, waarbij digital storytelling een centrale rol speelt. De bezoeker wordt via een immersieve animatiefilm, een multimediale belevingstafel en een identiteitswand meegenomen op een reis in de tijd.

KMSKA-app

De KMSKA-app, te gebruiken op uw eigen smartphone of tablet of via een van de toestellen in het museum, geeft praktische informatie en uitleg over de kunstwerken en toont de weg doorheen de collectie van het museum. De app is bovendien personaliseerbaar en heeft een optie voor slechthorende of dove bezoekers. Het geluid komt niet uit de luidspreker van het toestel. Voorafgaand gebeurde een uitgebreid gebruikersonderzoek. Door het hele proces met alle touchpoints en alle doelgroepen in kaart te brengen, werd een product gecreëerd dat rekening houdt met elke gebruiker.

Alle info vindt u op de website van de Henry van de Velde Awards. Daar kunt u ook stemmen. 

Foto's: Atlas of Lost Finds – Felideo – Charles Degeyter, Unfold © Wim Knaepen / 1302 © Daphne Matthys

Roel Daenen