Collectie E.P. Jacobs Stichting naar Koning Boudewijnstichting

Het gele teken

Edgar Pierre Jacobs (1904-1987) behoort, naast o.a. Hergé, Willy Vandersteen en Franquin, tot de groten van onze nationale stripgeschiedenis. Zopas liep het nieuws binnen dat de stichting die zijn naam draagt, sluit. De collectie wordt overgedragen aan de Koning Boudewijnstichting.
 
Navraag leert dat het volume en de aard van die collectie onduidelijk is. Het gaat over een groot aantal originele platen en ook archiefstukken, die zoals gezegd, tot nu toe werden bewaard bij de E.P. Jacobs Stichting. Die werd door Jacobs zelf in 1983 opgericht om zijn kostbare werk na zijn dood veilig te beheren; hij vond namelijk geen plek die zijn archief en tekeningen wou beheren.

De reden waarom de stichting ermee ophoudt, is echter niet duidelijk. De bedoeling van deze overdracht is wel, aldus het persbericht “om de vele honderden platen, tekeningen en documenten onder te brengen in een permanentere structuur. Zo blijven ze bewaard voor de toekomst en de volgende generaties.”

Eerder al schonk François Schuiten al zijn originele platen van o.a. De Duistere Steden aan de Koning Boudewijnstichting. Daarover leest u meer in de uitgebreide analyse 'De Schitterende Schatkamer', dat in een themadossier over striperfgoed in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed verscheen. Ook het striperfgoed van Didier Comes kwam terecht bij de Koning Boudewijnstichting. Lees ook zeker de reeks in Le Soir, waarin stripjournalist Daniel Couvreur het heeft over de 'kraak van de eeuw'.

Uit dit nieuws blijkt opnieuw dat het beheer en de ontsluiting van het striperfgoed vaak erg fragiel is. Vorige week vrijdag nog verscheen in De Morgen een opiniebijdrage van ondergetekende om hier aandacht voor te vragen. Geen toegang tot deze (betalende) pagina? Dan kunt u op de Facebook-pagina van Stripgids de volledige tekst nalezen.

Afbeelding: tekening uit Het Gele Teken (c) Stichting E.P. Jacobs. Lees een recensie over 'La Marque Jacobs', de biografie van Jacobs, op de website van de RTBF.

Roel Daenen