5 x ‘Pompidou’: heropening AfricaMuseum

Voorgevel AfricaMuseum (c) Brussels Museums

Zaterdag a.s. heropent het Africamuseum in Tervuren na een jarenlange renovatie. De heropening beroert de geesten, zo blijkt uit de grote aandacht van de media. Het radioprogramma ‘Pompidou’ op Klara focust deze week helemaal op de heropening.

De inrichting en het discours van het museum werden grondig onder handen genomen. Pompidou blikt vooruit met vijf afleveringen over Congo. Daarin onderzoeken presentatrices Chantal Pattyn en Nicky Aerts onder andere de naweeën van het koloniale tijdperk, de kunstwereld in Kinshasa, het onderzoek naar mineralen en de Congolese diaspora in België.

Maandag 3 december 2018

Hoe verliep de kolonisatie van Congo, en welke impact heeft de koloniale periode op het huidige Congo? Nicky Aerts vraagt het aan historicus Mathieu Zana Etambala en politicologe Nadia Nsayi.

Dinsdag 4 december 2018

Het Africamuseum brengt na de renovatie historische objecten samen met hedendaagse kunst. Over de Afrikaanse kunstgeschiedenis en de huidige kunstscene in Congo praat Chantal Pattyn met onderzoeker Hein Vanhee, MuZee-directeur Phillip Van den Bossche en kunstenaar/curator Toma Muteba Luntumbue.

Woensdag 5 december 2018

Het AfricaMuseum is ook een wetenschappelijke instelling. Tine Huyse, Max Fernandez Alonso, Marc De Meyer en Mélissa Rousseau vertellen aan Nicky Aerts over hun onderzoek en hun ervaringen in Midden-Afrika.

Donderdag 6 december 2018

Hoe verliep de Congolese diaspora naar België en hoe voelen Belgen met Afrikaanse wortels zich in ons land? Chantal Pattyn praat erover met antropologe Bambi Ceuppens, VUB-onderzoekster Ilke Adam en historica Heleen Debeuckelaere.

Vrijdag 7 december 2018

Hoe ziet het Africamuseum eruit na de renovatie en herinrichting? Chantal Pattyn bespreekt het met Guido Gryseels, Tracy Bibo-Tansia en Marc Reynebeau. De renovatie en herinrichting van het Africamuseum nam jaren in beslag. Er kwam niet alleen een gloednieuw onthaalpaviljoen, ook de permanente opstelling werd grondig onder handen genomen. De kritiekloze kijk op de koloniale tijd werd bijgestuurd. Het taalgebruik in de zaalteksten werd grondig geëvalueerd. Het museum is er niet alleen meer voor het blanke, Belgische publiek. Ook bezoekers uit Centraal-Afrika, of Belgen met Afrikaanse wortels, moeten zich er welkom voelen. Guido Gryseels blikt terug op de lange weg die het museum de voorbije jaren heeft afgelegd. Historicus Marc Reynebeau en Tracy Bibo-Tansia, eventcoördinator bij het Minderhedenforum, bezochten het museum al en delen hun ervaringen.

Pompidou, elke dag van 17 tot 18 uur. Meer info: www.klara.be
Bron: Klara.be

Foto: (c) Brussels Museums

Roel Daenen