Museumpeil focust op musea in transitie

Milwaukee Art Museum

Museumpeil opent in het 51e nummer met een interview met Guido Gryseels, de directeur van het zopas heropende AfricaMuseum. Patrick De Rynck gaat met hem in gesprek over de 'Grote Transitie' die de afgelopen vijf jaar heeft plaatsgevonden. Het museumteam nam de sluiting te baat om het gebouw grondig te renoveren en van een extra vleugel te voorzien. Dit was ook het uitgelezen moment om de manier waarop dit museum het koloniale verleden had gerepresenteerd eindelijk kritisch onder het vergrootglas te leggen. Verre van eenvoudig, en het is een on-going process. Maar de eerste stappen zijn gezet.

Musea in transitie: tendensen in kaart 

In mijn bijdrage formuleer ik enkele grote uitdagingen voor musea en samenleving. Welke transities bepalen onze kijk op musea? Wat zijn de actuele debatten in de internationale museumwereld? De aandacht gaat daarbij naar het museumbedrijf, de discussie over de houdbaarheid van de ICOM-museumdefinitie, het private museum, het participatieve stadsmuseum, het museum zonder objecten, het (activistische) museum van het gevoel, het gedekoloniseerde museum en het digitale, genetwerkte museum.

Praktijkvoorbeelden

Museumpeil 51

Uitermate boeiend zijn ook de verschillende praktijkvoorbeelden die aan bod komen. We kunnen het verhaal lezen van het heropende Museum voor Communicatie in Den Haag, het Harderwijkse Stadsmuseum, het Kasteel Heeswijk bij Den Bosch, het Openluchtmuseum Bokrijk, het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave, het FeliXart Museum in Drogenbos, het Fries Museum, het Stadsmuseum Lokeren en het nieuwe Stadsmuseum in Lier. Kees Plaisier houdt een pleidooi voor kleinere musea, die dankzij hun dynamiek en voluntarisme bakens kunnen verzetten.

Tot slot gaat de aandacht nog naar enkele internationale cases. Rhea Vedro, directeur van het Community Engagement programma van het Isabella Stewart Gardner Museum, licht toe hoe het museum met lokale gemeenschappen werkt. En er wordt stilgestaan bij de vernieuwing van het business model van het Royal Pavilion van de Brighton Museums.

Genoeg interessant leesvoer dus.

Foto: Milwaukee Art Museum, CC0

Olga Van Oost