Musea in een digitale cultuur: colloquium

Het valt niet meer te ontkennen: we leven in een digitale cultuur. De laatste 10 jaar heeft vooral de verspreiding van het internet zo een grote vlucht genomen dat iedereen ermee wordt geconfronteerd, zij het in het dagelijkse leven, zij het om professionele redenen, zij het om beide. Dat de digitale cultuur de wereld van het cultureel erfgoed (langzaam maar zeker) binnendringt, hoeft dan ook niet te verbazen.Museumprofessionals en beleidsmakers moeten zich ervan bewust zijn dat de digitale cultuur (langzaam maar zeker) ook de wereld van het cultureel erfgoed binnendringt en dat het belangrijk is om deze ontwikkelingen te begrijpen zodat er gepast op kan worden ingespeeld.

  • Maar wat betekent de toenemende digitalisering voor de manier waarop we denken over en omgaan met het cultureel erfgoed van gisteren, vandaag en morgen?
  • Wat is de impact van de digitalisering op de structuur van een cultureel-erfgoedinstelling? Waar zal een museum op het vlak van organisatie en financiering rekening mee moeten houden om op langere termijn digitaal erfgoed duurzaam te kunnen blijven beheren?
  • Op welke wijze kan gedigitaliseerd cultureel erfgoed toegankelijk worden gemaakt voor verschillende doeleinden en doelgroepen? Hoe kan het voor hergebruik beschikbaar worden gesteld?

Op vrijdag 21 mei 2010 organiseren FARO, het Departement voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media en het Agentschap Kunsten en Erfgoed een colloquium en een masterclass rond Musea in een Digitale Cultuur om een antwoord op deze vragen te krijgen. Met het colloquium willen we bijdragen aan de visievorming in het museum en/of helpen om prille ideeën om te zetten in een digitaal erfgoed strategie. 

Het programma bestaat uit twee delen.In de ochtend organiseren we een masterclass, maar deze is jammer genoeg reeds volzet. De keynote op het colloquium in de namiddag wordt verzorgd door prof. dr. Ross Parry (Leicester University, Museum Studies), een autoriteit op het vlak van musea in een digitale cultuur. Vervolgens stellen we in een eerste sessie de vraag wat de impact van digitalisering op de structuur van een cultureel-erfgoedorganisatie is in termen van business modellering en financiering. In een tweede sessie gaan we aan de hand van verschillende casestudies in op de vraag op welke wijze gedigitaliseerd cultureel erfgoed toegankelijk kan gemaakt worden voor verschillende doeleinden en doelgroepen. De dag wordt afgesloten met een beschouwing van Jan Vermassen (kabinet cultuurminister Joke Schauvliege) en een receptie.

U bent van harte uitgenodigd! Deelname is gratis, maar wel even inschrijven a.u.b.

 
Olga Van Oost
digitalisering
business modellering
ontsluiting digitaal erfgoed
Studiedag