Het participatieve Museum: lezing door Angela Jannelli

Cover van het boek Wilde Museen
Het participatieve museum, iedereen heeft er de mond van vol. Nina Simon is een aanstoker geweest met The participatory Museum. Enkele Duitstalige museologen bundelen artikels onder een gelijknamige titel, Das partizipative Museum. In binnen- en buitenland ontwikkelen musea en andere erfgoedorganisaties initiatieven, die participatief van inslag of zelfs van boventoon zijn. In Nederland vinden we succesvolle voorbeelden terug in Museum Rotterdam of het Amsterdam Museum. In Vlaanderen geldt het Gentse Huis van Alijn nog steeds als een voorbeeld, maar zien we bijvoorbeeld ook dat het Hasseltse Stadsmus inspirerende projecten zoals Erfgoedgeneraal opzet.  En wanneer er niet meteen een participatief initiatief op stapel staat, valt op dat de vraag om het al dan niet te doen, in de organisatie minstens tot een discussie leidt.
 
Het is een tendens waar niet naast te kijken valt. Merk op: we hebben het niet meer over musea én participatie of participatie én musea, maar over 'participatieve musea'. De twee begrippen zijn in elkaar overgevloeid. Ook FARO volgt deze ontwikkelingen op de voet. In 2012 organiseerden we internationale museumbezoeken waarbij we o.a. bij deze trend stilstonden. Een neerslag van de bezoeken en de afsluitende studiedag vindt u in het volgende nummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed. Verder vormde het boek van Nina Simon het ideale lees- en discussievoer voor een leesgroep waar een kern van een 20-tal gemotiveerde erfgoedprofessionals aan deelnam. In de loop van 2013 zullen we de bevindingen en uitkomsten van de leesgroep verzamelen en breder verspreiden.
 
We merken immers dat de vraag naar meer informatie over participatieve projecten groot is. Waarom zouden we eraan beginnen? Waarin schuilt de meerwaarde? Is het een zoveelste hype of kan zo een project tot iets duurzaams leiden? Hoe pak je het aan? Welke problemen zijn er en hoe spelen we daar weer gepast op in? 
 
Op maandag 25 februari nodigen we Angela Jannelli uit, die vanuit haar eigen ervaring met participatieve projecten in het Historisches Museum Frankfurt zal spreken. Ze zal de problematiek eveneens vanuit een meer theoretisch perspectief benaderen en het heel concreet ook hebben over het doctoraat dat ze maakte over amateurmusea met de ronkende titel Wilde Museen.  

Praktisch

Lezing en discussie Angela Jannelli over participatieve projecten in musea en de erfgoedsector (en het boek Wilde Museen)
 
Maandag 25 februari 2013, 18.00 - 20.00 uur, FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
 
Doelgroep: Angela Jannelli focust op musea, maar deze lezing is eveneens een aanrader voor het bredere cultureel-erfgoedveld geïnteresseerd in participatieve projecten. 
 
Deelnemen is gratis, registeren verplicht en kan via het online aanmeldingsformulier.
Olga Van Oost