Werelddag dementie en workshop 'Erfgoed en Dementie'

Foto: Expertisecentrum Dementie Vlaanderen - Cera © leodebockphotography.com

21 september is al vele jaren Werelddag dementie. Een dag waarop organisaties wereldwijd stilstaan bij het grote aantal mensen dat leeft met dementie. In Vlaanderen gaat het om zo’n 136.000 personen.

FARO vestigde de laatste jaren al vaker de aandacht op dementie. Niet alleen omwille van het maatschappelijke belang van het thema, maar ook omdat erfgoed voor veel mensen met dementie een grote rol kan spelen in hun kwaliteit van leven. Het geheugen voor recente herinneringen vervaagt dan wel snel, maar herinneringen aan de kindertijd en jongvolwassenheid staan bij velen in het geheugen gegrift. Een visuele, auditieve of olfactorische prikkel kan hen delen van hun jeugd opnieuw laten beleven en heel wat herinneringen naar boven halen.

Herinneringen delen, samen herinneringen ophalen of erfgoed verkennen zijn voor sommige mantelzorgers dan ook een sleutel tot betekenisvol contact. Een contact dat niet noodzakelijk met woorden verloopt. Ook stille genieters en mensen met gevorderde dementie vinden in kunst en cultuur vaak iets dat hen raakt en verbindt.

Een museumbezoek, een herinneringbox, een reizende tentoonstelling, een audiobeleving, zelf kunst maken … de afgelopen jaren steeg het aanbod vanuit de erfgoedsector, vaak in samenwerking met de zorgsector. Een toegankelijk aanbod creëren verlaagt de drempel voor maatschappelijke participatie van kwetsbare doelgroepen. Veel van deze initiatieven vertrekken bovendien vanuit de inclusiegedachte, waardoor ze toegankelijk zijn voor een breed publiek, zonder te stigmatiseren.

Erfgoed en dementie. Hoe creëert u een aanbod voor personen met dementie en hun mantelzorgers?

Wilt u ontdekken hoe u als cultureel-erfgoedorganisatie zelf een aanbod kunt ontwikkelen voor personen met dementie? Volg dan de workshop Erfgoed en Dementie op 7 oktober bij FARO. Meer informatie vindt u hier. Via die link kunt u zich ook inschrijven.

Foto: Expertisecentrum Dementie Vlaanderen - Cera © leodebockphotography.com

Mieke Van Doorselaer