Verstaat u koeientaal?

Kempens roodbont. Ontwerp door © René Philippe Henri Delin. Uitgegeven door Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, 1958.

Hoe we denken over dieren en hoe we ons ertoe verhouden in wat we zien als cultureel erfgoed is in de loop der tijd geëvolueerd. Van het doodknuppelen van katten en het (on)zichtbaar maken van het perspectief van dieren in menselijke praktijken tot de uiteindelijke vraag of dieren zelf (cultureel) erfgoed produceren.

In de inspiratiebrochure Erfgoeddag gaat Leonie Cornips, professor taalvariatie en sociolinguïstiek aan het Meertens Instituut & Maastricht University, dieper in op de veranderde denkwijzen in de Lage Landen en reikt ze heel wat voorbeelden uit Nederland aan.

Welke parallellen trekt u met de tradities en gebruiken in uw streek? Is het verhaal herkenbaar, of net niet? En waarom dan wel? Misschien kan Erfgoeddag 2023 een uitgelezen kans betekenen om hierover het gesprek aan te gaan met collega-erfgoedwerkers, klasgroepen of het publiek.

Lees het artikel in de inspiratiebrochure (vanaf blz. 55)

Interview Radio 1: Verstaat u koeientaal? 

Dat er heel wat gaande is in het onderzoek tussen mens-dierrelaties, dat weet ook Radio 1. Sofie Lemaire interviewde onlangs Leonie Cornips naar aanleiding van haar onderzoek naar koeientaal. Cornips probeert samen met verschillende collega-wetenschappers de taal van dieren te ontcijferen. U kunt het gesprek hier beluisteren. Als kers op de taart werd een heuse koeientaal-quiz toegevoegd. Hoe scoort u?

Oproep: bijdrages themanummer tijdschrift faro

De redactie van tijdschrift faro werkt aan een dossier over dieren & erfgoed, bedoeld voor de editie van maart 2023. Kent u vernieuwende praktijkvoorbeelden waarin de thematiek van dieren in erfgoed sterk aan bod komt? Welke initiatieven benaderen dierlijk erfgoed vanuit een vooruitstrevend of niet-alledaags standpunt? Welke projecten trokken de afgelopen jaren uw aandacht? Welke erfgoedwerkers of onderzoekers hebben een visie over de toekomst van de combinatie dieren & erfgoed en mogen niet ontbreken in dit themadossier? Laat het ons weten via redactie@faro.be. Bedankt!

Inspiratiebrochure Erfgoeddag

Op zondag 23 april komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Dan draagt Erfgoeddag als thema 'Beestig!'. Activiteiten tussen 17 en 28 april, tijdens de Erfgoedweek, richten zich op scholen.

Deelnemen als erfgoedwerker
Deelnemen als leerkracht 

Foto: Ontwerp door © René Philippe Henri Delin. Uitgegeven door Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, 1958. 

Michelle Van Meerhaeghe