Nieuw in de ErfgoedApp

Collegagroep digitale participatie (c) FARO

Plant u de komende maanden enkele cultuuruitstappen? De ErfgoedApp verrijkt ook deze zomer opnieuw uw bezoeken met extra multimediale informatie via de modernste technologie. Benieuwd hoe het werkt? Neem hier een kijkje en download de ErfgoedApp via de appstore op uw smartphone. Vandaag stellen we u graag enkele nieuwe initiatieven in de app voor.

Ik Jan Smeken (Brussel)

ErfgoedApp tour Ik Jan Smeken

500 jaar geleden was Jan Smeken Brussels stadsdichter en artistiek leider van de rederijkerskamer 't Mariacranske. Een moderne mens. Een toneelhervormer. Een man van het woord. Rick de Leeuw en Remco Sleiderink leiden u langs verschillende plaatsen in Brussel. Ze lezen u fragmenten voor uit hun roman Ik Jan Smeken. Dwaal door de straten van nu en ontdek het Brussel van toen. Meer info

Vertrek en aankomst: Grote Markt, Brussel - Afstand: ± 4 km - Wandeltijd: 1u à 1.30u

Brugse Vrije en stadhuis in 5 talen (Brugge)

Lancering ErfgoedApp in Brugge

De Gotische Zaal van het Brugse stadhuis en de historische zaal van het Brugse Vrije spreken tot de verbeelding en vertellen heel wat verhalen. Voortaan kunt u de geheimen van deze pareltjes in volle glorie ontdekken via de ErfgoedApp. Meer info

Focus WTV kwam een kijkje nemen tijdens de lancering. Bekijk hier de reportage.

Lattekot 2.0 (Bulskampveld)

Lattekot ErfgoedApp (c) CAG

Kent u het ambacht van het lattenklieven? Het CAG zette tijdens Erfgoeddag de deuren van het atelier van de lattenkliever, het 'lattekot', terug open. Na Erfgoeddag kunt u de collectie virtueel blijven ontdekken. Scan foto’s of tekeningen op de panelen via augmented reality en ontdek het verhaal achter dit vak.

Griet Frère, medewerker publieksbemiddeling Collectie Bulskampveld bij het CAG, vertelt u hier graag meer over hun initiatief.

Verhalen uit de bodem (regio Lage Kempen)

Verhalen uit de bodem in de ErfgoedApp (c) Morien Schroyen IOED Lage Kempen

Hoe gingen mensen in de prehistorie om met de doden? Leer er meer over op de archeologische sites van Haarterheide en Dorperheide. In Pelt ligt een uniek prehistorisch akkerlandschap verscholen onder de grond. Lokale erfgoedambassadeurs nemen u mee naar de prehistorie en vertellen het verhaal achter dit bijzonder archeologisch erfgoed. Verder lezen

Fietstocht, 40 km

VR-in-a-box (Beerse)

VR-in-a-box in de ErfgoedApp

Hoe maakt u een nieuw museum? Meestal begint u op papier en voor u het weet bent u aan het verhuizen, plannen en schrijven. Maar hoe weet u of uw museum zal aanslaan? Samen met drie Kempense musea en partners bouwt Erfgoedcel Noorderkempen een toekomstig museum na in karton. Ze projecteren virtueel de objecten, foto’s en filmpjes in VR, 360° en AR. Bezoek het museum met uw smartphone of tablet. Meer info

Tot 31 augustus 2019 in Baksteenmuseum Beerse, duur: 20 min.

Ontdek Halen

Halen in de ErfgoedApp

Ontdek de mooiste en interessantste plekjes van Halen. Met de ondersteuning uit de ErfgoedApp ontdekt u beelden van vroeger, verhalen en weetjes over bekende en minder bekende plekjes in Halen.

Startpunt: Kerkplein Zelem, eindpunt: Reinvoartmuseum Loksbergen.

Middeleeuwse kademuur Zakstraat (Mechelen)

Zakstraat in de ErfgoedApp

In 2018 werden bij opgravingen langs de Zakstraat in Mechelen resten gevonden van een oude kademuur. Die vondst kwam niet als een verrassing. Op oude documenten is te zien hoe hier tot het begin van de 20e eeuw een vliet liep. Tijdens het archeologisch onderzoek werden van de kademuur 3D-opnames gemaakt. Die opnames werden geïntegreerd in een 3D-model van het bouwblok. De archeologische resten vertellen het verhaal van de stad en haar eeuwenoude band met het water. In de ErfgoedApp ontdekt u meer details over het project.

Zilveren Helmenroute (Halen)

Zilveren Helmenroute Halen

De Zilveren Helmenroute brengt de legendarische Slag der Zilveren Helmen uit 1914 weer tot leven. De 10 kilometer lange wandelroute vertrekt op de Markt van Halen en voert u langs het vroegere slagveld, het museum, het militaire kerkhof en de Rotemse molen. 

Startpunt: Markt Halen, duur: 10 km. 

Als eerste op de hoogte blijven van nieuwe toevoegingen aan de ErfgoedApp? Volg ons dan op FacebookTwitter en Instagram. Of meld u via deze pagina aan voor onze nieuwsbrief, die vier keer per jaar verschijnt.

Verken hier nieuwe toevoegingen aan de ErfgoedApp tijdens het eerste kwartaal van 2019. 

Foto's:

- Cover: Collegagroep digitale participatie in Museum Hof van Busleyden Mechelen, maart 2019 (c) FARO
- Perslancering Brugse Vrije en Stadhuis (c) FARO
- Lattekot 2.0 (c) CAG
- Verhalen uit de bodem (c) Morien Schroyen IOED Lage Kempen
- Andere: beelden uit ErfgoedApp 

Michelle Van Meerhaeghe