Augmented reality doet zijn intrede bij Musea Brugge

Lancering ErfgoedApp in Brugse Vrije (c) FARO

De Gotische Zaal van het Brugse stadhuis en de historische zaal van het Brugse Vrije spreken tot de verbeelding en vertellen heel wat verhalen. Bezoekers kunnen voortaan deze twee Brugse pareltjes bezoeken met vernieuwde audiogidsen. Erfgoedcel Brugge en Musea Brugge kozen hiervoor de ErfgoedApp. Dankzij een simpele scan met het cameraoog van de smartphone ontvangt de bezoeker geluidsfragmenten.

Ideale locatie voor augmented reality

De Gotische Zaal is dankzij zijn prachtige kleuren en schilderijen de ideale habitat voor een augmented-reality-app. Zo wordt de zaal regelmatig gebruikt voor trouwfeesten en mag men niets aanbrengen op de muren.

Hoe werkt het?

Aan de kassa krijgt u een iPod. Met de camera van de iPod ‘scant' u een kunstwerk. Het toestel werkt op basis van augmented reality en geeft meteen aan of er extra informatie ter beschikking is via een bol op uw scherm. Klikt u op de bol, dan start de audio automatisch op. U kunt de tekst van de audio meelezen en krijgt ook een extra afbeelding. Een mooi staaltje van nieuwe technologie dat het bezoek interactiever en interessanter maakt. 

De toepassing werd uitgewerkt in vijf talen. Bezoekers krijgen een iPod ter beschikking met de ErfgoedApp offline, die zonder internetverbinding werkt. Dit is inbegrepen in de ticketprijs. Maar wie liever zijn of haar eigen toestel gebruikt, kan de ErfgoedApp downloaden. 

Focus | WTV maakte een reportage over de voorstelling van de app. Klik op de link in onderstaand bericht om de reportage te bekijken:


Foto: Lancering ErfgoedApp in Brugse Vrije (c) FARO

Bram Wiercx