Erfgoedmysteries. Op de taart met Marieke De Maré

Erfgoedmysteries

Wat doet een Wevelgemse peer in een Aalbeekse taart? Of hoe brengt een Belgisch-Japans duo Oosterse en Westerse ambachten samen in de ijzerwinkel van Huib Hoste? Ter vervanging van het jaarlijkse Erfgoedcafé ontwikkelde erfgoed zuidwest dit najaar een podcast boordevol erfgoedmysteries.

Dieter Dewitte, VELT

Samen met de IOED stuurde erfgoed zuidwest radiojournaliste Marieke De Maré op pad. Met taart. Ze ging op bezoek bij vijf mensen met een verhaal. In een reeks van vijf afleveringen gaat ze op zoek naar antwoorden (of nog meer vragen). Het resultaat beluistert u in de podcast Erfgoedmysteries. Beluister de podcast hier of via Apple PodcastStitcherTuneIn of Spotify.

Het eerste seizoen is ondertussen afgerond. Maar, goed nieuws: in het voorjaar van 2021 volgt een nieuw seizoen. Hierin gaat erfgoed zuidwest opnieuw op zoek naar vijf antwoorden op evenveel erfgoedmysteries. Hiervoor doet de erfgoedcel een oproep naar nieuwe onderwerpen. Bent u bieuwd naar het textielverleden van de streek? Wat is nu precies de band van Stijn Streuvels met de regio? En is die piroworst nu écht zo bijzonder? Voorstellen zijn welkom bij Lieze Neyts via lieze@zuidwest.be

Een kerstverlof boordevol erfgoedverhalen

FARO tipt graag podcasts waarin gepassioneerde erfgoedcollega’s hun verhaal brengen. Van museum tot archief, van bibliotheek tot immaterieel erfgoed: voor ieder wat wils! Hier vindt u een overzicht.

  Zelf aan de slag

  Dat podcasts een fijne manier zijn om erfgoed laagdrempelig en duurzaam te onsluiten, hoeft geen twijfel. Zin om zelf een podcast op te zetten? Vorig jaar organiseerde Erfgoeddag in samenwerking met Het Geluidshuis enkele inspiratiesessies over werken met audio. Naar aanleiding van die ontmoetingen publiceerden we hier enkele tips over hoe u zelf aan de slag kunt met audio in de ErfgoedApp. 

  Een aantal Erfgoeddagdeelnemers gingen u al voor. Zij ontwikkelden audioverhalen die gelanceerd werden tijdens het Erfgoeddagweekend op 25 en 26 april 2020. Deze verhalen ontdekt u hier.

  Campagnebeeld Erfgoeddag 2021

  In 2021 vieren we de 20e editie van Erfgoeddag. We voorzien een feestweekend op 24 en 25 april 2021, helemaal in het teken van ‘De Nacht’. Activiteiten aanmelden of opnieuw indienen kan tot en met maandag 18 januari 2021 via inschrijven.erfgoeddag.be.

  Foto cover: campagnebeeld 'Erfgoedmysteries' door Flore Deman © erfgoed zuidwest
  Foto midden: Dieter Dewitte van VELT tijdens opnames van de podcast © erfgoed zuidwest

  Michelle Van Meerhaeghe