Tien podcasts vol collega’s

Man neemt podcast. Foto: ConvertKit via Unsplash

Nu u aan huis gekluisterd bent, kreeg u waarschijnlijk al veel kijk-, lees- en luistertips over historische onderwerpen. Maar wist u dat er ook heel wat podcasts bestaan die verhalen brengen van erfgoedwerkers? Die u meenemen achter de schermen en u laten meegenieten van het wel en wee van conservators, restaurateurs, archivarissen en erfgoedbeheerders?

FARO tipt graag podcasts waarin gepassioneerde erfgoedcollega’s hun verhaal brengen: van museum tot archief, van bibliotheek tot immaterieel erfgoed: voor ieder wat wils!

  • De Museumpodcast: een Nederlandse podcast over musea en de mensen die er werken.
  • Beginnen met erfgoed: een podcast waarin ervaringsdeskundigen uitleggen hoe ze de handen uit de mouwen steken voor tradities, erfgoed en kunst. Altijd al willen weten hoe u belleman kunt worden, of jachthoornblazer? Luister dan naar deze podcast.
  • Archives in context: een podcast waarin Amerikaanse archivarissen het woord nemen en vertellen over hun boeiende job.
  • Museum Confidential: een podcast over Amerikaanse musea. Directeurs, curatoren en anderen vertellen over moeilijke beslissingen, geslaagde projecten en heel veel meer. 
  • Living Heritage Podcast: deelt de verhalen van erfgoedwerkers uit musea, archieven en bibliotheken, en brengt ook erfgoeddragers zoals ambachtslieden en vrijwilligers aan het woord. Ze vertellen wat ze dagelijks doen om het erfgoed aan de toekomst door te geven. 
  • Discover Libraries and Archives Canada: podcast waarin archivarissen en bibliothecarissen vertellen over fantastische verhalen die ze op het spoor kwamen.
  • Museopunks: rebelse museummedewerkers nemen het woord in deze podcast en discussiëren over trends en ontwikkelingen: u hoort er onder andere over dekolonisatie en gender, én een boeiende discussie over de vraag of musea wel neutraal kunnen zijn! 
  • Museumarchipelago: deze podcast focust op organisatorische uitdagingen in musea en laat een internationale groep erfgoedwerkers vertellen hoe ze die problemen hebben opgelost.
  • The British Museum Podcast: ontdek de boeiende mensen achter de schermen van dit monument. Ze vertellen graag alles over grote en kleine successen en tegenslagen. 
  • In het Rijks: deze podcast brengt verhalen van de mensen achter de objecten van het Rijksmuseum in Amsterdam: experten, kunstenaars en conservatoren vertellen over hun band met een object of schetsen de historische context waarin het werk ontstond.

Wij bespraken al eerder op de FARO-website:

Oproep

We zijn vast nog boeiende podcasts vergeten. Kent u er nog eentje die erfgoedcollega’s aan het woord laat en echt de moeite is? Signaleer het ons even en dan vullen we het lijstje verder aan: sharing is caring!

Deze tips ontvingen we ondertussen van u:

COVID-19: informatie voor de cultureel-erfgoedsector

Bent u professioneel of vrijwillig aan de slag in de cultureel-erfgoedsector en bent u op zoek naar informatie over de coronacrisis? Surf dan snel naar faro.be/corona, een themapagina waarop u alle relevante informatie gebundeld terugvindt. 

Foto: ConvertKit via Unsplash

Jacqueline van Leeuwen