CAG en FARO organiseren contactdag over beestig erfgoed

Melkmeisjes © CAG

Donderdag 30 maart: kruis die dag alvast aan in uw gloednieuwe agenda 2023. Samen met CAG organiseert FARO dan een beestige contactdag in Leuven. In aanloop naar Erfgoeddag brengen beide partners dan een reeks sprekers in stelling die de manier waarop we omgaan met dieren vanuit verschillende disciplines grondig onder de loep nemen. 

Wat staat er op het programma?

In de voormiddag loodsen deze sprekers u door het boeiende cultuurlandschap, met bijzondere focus op dieren: 

 • Drs. Maarten Reesinck (Universiteit Amsterdam) schetst een algemeen kader over de gewijzigde relatie tussen mens en dier, de animal turn in de geesteswetenschappen en dieren in de populaire cultuur. 
 • Prof. Em. Johan de Tavernier (KU Leuven) werpt een interdisciplinaire blik vooruit en vertelt u meer over ontwikkelingen vanuit dierenwelzijn, -ethiek en -recht. 
 • Dr. Chantal Bisschop (CAG) zoomt in op dieren en (immaterieel) erfgoed in beweging.  

In de namiddag staat de praktijk centraal, met verschillende parallelle sessies. Vanuit diverse invalshoeken kijken we naar roerend, immaterieel en levend erfgoed. Uitwisseling en dialoog rond dieren en erfgoed staan centraal. 
 
In januari mag u het volledige programma verwachten. Vanaf dan kunt u ook inschrijven. 

Beestig advies en inspiratie bij CAG

CAG, het Centrum voor Agrarische Geschiedenis, bestudeert de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven vanaf de tweede helft van de 18e eeuw tot vandaag. Hun ervaringen maken hen een bijzonder waardevolle partner voor Erfgoeddag, met als thema 'Beestig!'. U kunt deze editie op verschillende manieren bij hen terecht voor inspiratie en advies.

 • Digitale vragenmomenten
  U heeft al heel wat ideeën voor een of meerdere activiteiten. Maar wat kunt u hiermee precies doen binnen het kader van Erfgoeddag? En hoe maakt u die activiteit aantrekkelijk? CAG en FARO zijn graag uw klankbord tijdens digitale vragenmomenten. Deelnemen is gratis, inschrijven kan hier.
 • Inspiratiepagina
  Het rijtje met erfgoed waarin dieren een rol spelen is eindeloos en biedt heel wat inspiratie. CAG werkte een inspiratiepagina uit waarop u verschillende themaverhalen ontdekt: dieren op het veld, dieren op ons bord en dieren overal.
 • Inspiratiebrochure
  Mensen en dieren leven al eeuwenlang samen. De manier waarop dat gebeurde is de laatste honderd jaar erg gewijzigd. In de Erfgoeddag inspiratiebrochure lichten Femke Paulussen en Chantal Bisschop toe op welke manier dat gebeurde. Benieuwd hoe u hier ook op Erfgoeddag mee aan de slag kunt? Blader dan gauw naar blz. 21 voor praktijkvoorbeelden.

Erfgoeddag 2023

Zin om zelf een 'beestige' activiteit te organiseren voor Erfgoeddag of Erfgoedweek? Maak dan snel uw plannen concreet en schrijf uw activiteit in voor 13 januari. Op die manier bent u verzekerd van communicatie via de nationale en regionale platformen. Activiteiten voor de Erfgoedweek schrijft u best zo gauw mogelijk in. Dat doet u via inschrijven.erfgoeddag.be.

Op zoek naar ondersteuning bij de uitwerking van uw activiteit? Snuister dan ook eens door het vormingsaanbod voor Erfgoeddag.

Alle praktische info leest u op faro.be/erfgoeddag. U kunt ook steeds terecht bij Eva of Michelle voor vragen of feedback.

Foto: Melkmeisjes © CAG

Michelle Van Meerhaeghe