35 nieuwe beurzen voor vakmanschap toegekend

Houtbewerking. Foto: Dominik Scythe via Unsplash

Na het grote succes van de eerste editie in 2018 zijn nu een nieuwe reeks beurzen voor ambachtelijk vakmanschap toegekend. 

De Vlaamse minister van Cultuur heeft in een tweede ronde 35 beurzen toegekend voor de ‘meester-leerlingtrajecten’, waarin ambachtelijk vakmanschap wordt aangeleerd. Alles samen gaat het om een totaalbedrag van 1,15 miljoen euro . De beurzen passen binnen het beleid rond immaterieel erfgoed: ook niet-tastbaar erfgoed dat in hoofden en handen van mensen zit is immers erg waardevol, maar ook kwetsbaar. Dat bewees ook het succes van de 19e editie van Erfgoeddag met als thema 'Hoe maakt u het'.

Cultuurbrede selectie

De geselecteerde trajecten vinden plaats over heel Vlaanderen en Brussel. Ze tonen aan dat er in onze regio heel divers vakmanschap aanwezig is.

  • Een aantal beurzen gaat naar beoefenaars van ‘klassieke’ ambachten als smeden, borduren, of drukken. Oude praktijken leiden hierbij vaak tot nieuwe creaties, zoals in het maken van juwelen of in mode.
  • Er is in Vlaanderen en Brussel ook heel wat knowhow aanwezig voor het in stand houden van ons cultureel erfgoed, zoals rond restauratie van oude handschriften. 
  • De minister ziet vakmanschap ook cultuurbreed, met opvallende trajecten rond het zetten van tatoeages of het werken met Brabantse trekpaarden op onze velden.
  • Ook podiumkunsten komen aan bod, zoals met het vakmanschap van de scenograaf, of het maken van oude muziekinstrumenten als hakkeborden.
  • Tot slot kan ook vakmanschap dat nieuwkomers naar Vlaanderen meebrengen, leiden tot boeiende interculturele samenwerking, zoals het spelen van Marokkaanse instrumenten en muziekstijlen, of Roma-muziek.

Minister Sven Gatz: “Het doorgeven van dit vakmanschap is een voorwaarde om het levend te houden. Maar vaak gaat het om intensieve en tijdrovende processen. Deze beurzen geven vakmensen ruimte en adem om een aantal maanden tot twee jaar intensief te gaan samenwerken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan. Zowel de meester als de leerling ontvangen een stuk van de beurs, samen voor een bedrag van maximaal 2.000 euro per maand.”

Een volledig overzicht van alle toegekende beurzen leest u hier.

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richtte de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal stond het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Op het Erfgoeddag Instagramaccount ontdekt u heel wat terugblikken op de feestdag.

    Michelle Van Meerhaeghe