Minister Gatz kent eerste meester-leerlingbeurzen toe

Beurzen vakmanschap minister Gatz

Vlaanderen is een regio van ‘baanbrekend vakmanschap’, van meesters en makers, sinds eeuwen gedreven door technische kennis en kunde. Met een kersvers beurzensysteem rond meesterschap speelt minister Sven Gatz in op de vernieuwde belangstelling voor vakmanschap in ons immaterieel cultureel erfgoed en maakt hij traditionele stielen opnieuw hip.

De eerste 27 beurzen, goed voor een totaal subsidiebedrag van één miljoen euro, werden vorige week toegekend. De beurzen hebben een looptijd van maximaal twee jaar. 

Wie?

Schoenmakers, pruikenmakers, smeden, wevers, bakkers, goochelaars, koetsenbouwers, vertellers, boekbinders, tapdansers, instrumentenbouwers, klompenmakers … allemaal zijn het baanbrekende vakmensen, met beroepen die een lange en rijke geschiedenis kennen. Hun kennis en ervaring staat in onze haastige samenleving onder druk of wordt steeds meer in vraag gesteld.

“De beurzen geven vakmensen ruimte om een aantal maanden tot twee jaar intensief te gaan samenwerken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan. Zowel meester als leerling ontvangen een stuk van de beurs, samen voor een bedrag van maximaal 2.000 euro per maand.” Minister Sven Gatz

De toegekende beurzen geven leerlingen in een waaier van diverse oude beroepen de gelegenheid om zich te ontpoppen tot vakmannen en -vrouwen. De beurzen werden bijvoorbeeld toegekend voor edelsmeedkunst, borduren, theaterpoppen, wagensmeedwerk, beeldhouwen in brons, jenever- en likeurstoken, hop telen, craftbrewing, porseleinkunst, houten volksspelen, glasschilderkunst, meubelen maken, brood bakken, enz. Ook in oud vakmanschap dat migranten naar Vlaanderen meebrengen, zoals het Afghaans borduren of vocale tradities uit het Midden-Oosten, zullen leerlingen door meesters worden begeleid. Een volledig overzicht van meesters en leerlingen, oude beroepen en de toegekende beurzen vindt u onderaan het persbericht.

Erfgoeddag 2019

Zelf vakman of -vrouw en zin om uw kennis in de kijker te zetten? Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Een activiteit inschrijven kan nog tot 11 januari 2019 via inschrijven.erfgoeddag.be. Bij vragen kan u terecht bij de coördinatie Erfgoeddag via 02 213 10 81 of info@erfgoeddag.be.

Foto: Sfeerbeeld inspiratiesessie Erfgoeddag in Openluchtmuseum Bokrijk, (c) FARO

Michelle Van Meerhaeghe