Tweede ronde beurzen vakmanschap

Beurzen vakmanschap

Na het grote succes van vorig jaar maakt minister van Cultuur Sven Gatz opnieuw geld vrij voor beurzen in de ‘meester-leerlingtrajecten’. Die beurzen geven vakmensen de kans om intens samen te werken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan. Zowel meester als leerling ontvangen een stuk van de beurs, samen voor een bedrag van maximaal 2.000 euro per maand.

Voor wie?

Vakmanschap wordt in dit beurzensysteem ook dit jaar weer heel breed opengetrokken: het kan gaan om ambachten of toegepaste kunsten, maar ook om podiumkunsten, vertel- of muzikale tradities, instrumentenbouw. Vorig jaar werden de beurzen toegekend voor onder meer edelsmeedkunst, borduren, wagensmeedwerk, craftbrewing, porseleinkunst, houten volksspelen, glasschilderkunst, baktechnieken of clown acts. Ook vakmanschap dat migranten naar Vlaanderen meebrengen, zoals het Afghaans borduren of vocale tradities uit het Midden-Oosten, kwamen aan bod.

Waarom?

Met de beurzen speelt minister Gatz verder in op de vernieuwde belangstelling voor oude beroepen en traditionele stielen. Vlaanderen is een regio van ‘baanbrekend vakmanschap’, meesters en makers zijn in onze contreien al eeuwen gedreven door technische kennis en kunde. Met het ondersteunen van vakmanschap profileert Vlaanderen zich bovendien internationaal. UNESCO roept op tot actie om dit soort erfgoed door te geven, onder de vlag van ‘Living Human Treasures’.

Praktisch

Aanvragen kunnen ingediend worden tot en met 15 maart 2019. Meer info kan u lezen in het persbericht of op deze webpagina. Vragen over je deelname? Op deze webpagina lees je enkele vaak gestelde vragen.

Logo Erfgoeddag

Zelf geen vakman of -vrouw maar wel zin om kennis te maken met hun ambacht? Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Zet zondag 28 april alvast met stip in uw agenda!

Bron bericht + foto: persbericht minister Gatz

Michelle Van Meerhaeghe