Yin en Jan … of hoe je sporen van migratie tussen twee landen kan vormgeven

Yin en Jan

Het Maritiem Museum Rotterdam programmeert nog tot 4 maart de originele tentoonstelling ‘Yin en Jan. China en Nederland door scheepvaart verbonden’.

Zonder de Chinezen waren Nederlanders geen echte theeleuten geworden en zonder de Nederlanders had Hong Kong geen luchthaven in zee. In de tentoonstelling vertellen digitale gastvrouw Yin en gastheer Jan bezoekers alles over de eeuwenoude handelsrelatie tussen deze Aziatische reus en het kleine Nederland, hoe ze elkaar hebben beïnvloed op het gebied van kennis, cultuur en handel en welke belangrijke rol de scheepvaart hierin heeft gespeeld. Yin en Jan vertellen de bezoekers over een 19e-eeuws scheepsmodel van een Chinese jonk en het 17e-eeuwse verslag van een VOC-delegatie, die naar de Chinese keizer reisde. Verder tonen ze de bezoekers het zeldzame twee eeuwen oude Chinese beeldje van een Europese handelaar, leren ze hen hun eerste woorden Chinees en stellen ze hen ook voor aan burgemeester Aboutaleb, die vertelt over zijn China-ervaringen.

Heel origineel zijn de video-interviews (ook online op YouTube) met Nederlanders en Chinezen, waarin ze vertellen wat hen opvalt in elkaars cultuur en wat ze van elkaar hebben overgenomen.

Voor de tentoonstelling werkte het Maritiem Museum Rotterdam nauw samen met het China Maritime Museum in Shanghai, dat enkele bijzondere collectiestukken beschikbaar stelde, zoals een kompas uit de Song-dynastie.  

Elke zondag wordt tussen 14.00 en 15.00 uur een gratis rondleiding aangeboden door een ‘echte’ Chinees. Deze insider vertelt niet alleen alles over de eeuwenoude maritieme relatie tussen China en Nederland, maar verklapt ook wat hij/zij vindt van de Nederlanders. De gids leert bezoekers hun eerste woorden Chinees en laat zien waarom de jonkschepen al meer dan 2000 jaar in China varen. Rondleidingen kunnen ook in het Chinees.

Katrijn Dhamers
Evenement